V Česku destilovaná čirá lihovina totiž obvykle pochází z řepy, jablek či melasy, což podle Polska či skandinávských není ta správná, tradiční surovina zajišťující správnou chuť a kvalitu.
Severské země požadovaly pro svoji vodku exkluzivní ochranu, jako je tomu v případě rumu. Za rum může být v EU označen jen ten, který pochází z cukrové třtiny. V Česku se tedy z Tuzemského rumu musel stát Tuzemák.
Ministři zemědělství Evropské unie včera v Bruselu rozhodli šalamounsky – jen vodka z obilovin a brambor bude v budoucnu na štítku označena pouze jako „vodka“. Lihovina vypálená z jiných surovin ponese označení "vyrobena z" a uvede se, z jakých surovin byla vyrobena.
"Těší mě, že jsme dosáhli pragmatického kompromisu v definici vodky, který umožní producentům tohoto důležitého produktu pokračovat v jejich obchodní činnosti," řekla komisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boelová.
Rozhodnutí nikterak nepřesvědčilo zastánce ochrany pro vodku. Podle nich vyrábění této lihoviny například ze zeleninového či masného odpadu snižuje její kvalitu, a tedy i pověst. Opačná strana, výrobci vodky i z jiných surovin, než jsou brambory či pšenice, tvrdí, že i jejich vodka je stejně dobrá a kvalitní.
Boj o vodku je na místě, na rozdíl od jiných druhů alkoholu se jí ve světě daří. Ročně se jí vypije odhadem 4,5 miliardy litrů, 57 procent z toho v Rusku, Evropa se pak podílí 11 procenty.