Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V dobrém burčáku musí být cítit svěžest mladého moštu

  7:00
Konec prázdnin a hlavně začátek září se vyznačuje dlouho očekávaným a opěvovaným burčákem. Tento lahodný a málo alkoholický nápoj je doménou pouze naší zeměpisné oblasti. Kromě Čech a Moravy tuto formu hroznového moštu konzumují ve velkém pouze v několika malých částech vinařské Evropy.
První burčáky většinou vznikají z odrůd Irsay Oliver, Muškát moravský, popřípadě Veltlínské červené rané.

První burčáky většinou vznikají z odrůd Irsay Oliver, Muškát moravský, popřípadě Veltlínské červené rané. | foto: plziDNES.cz

Patřímezi ně především Slovensko a sever Rakouska nebo Německa. Můžeme směle prohlásit, že burčák je převážně naše záležitost. Přitom je to nápoj bez chemické konzervace, čistě přírodní, plný vitamínu B, který příznivě působí na pleť a celý organizmus. Obsahuje velké množství přírodních kultur kvasinek, které mají příznivý vliv na trávicí systém.

Něco ze základů

Na začátku jsou zralé a hlavně zdravé hrozny odrůd vinné révy, které dozrávají koncem léta. Jedná se o odrůdy Irsay Oliver, Muškát moravský, popřípadě Veltlínské červené rané. V pozdější době jsou to odrůdy Veltlínské zelené a Müller Thurgau.

Z těchto hroznů můžeme již začátkem září vytvořit velmi pěkný základ pro výrobu burčáku. V žádném případě se pod dojmem rychlé spotřeby nesmí schovávat zpracovávání podřadné suroviny.

Burčák musí mít alespoň 1 % alkoholu a maximálně 8 % alkoholu. Musí vykazovat známky kvašení. Aby výsledný produkt mohl být nazván "burčák", musejí být na jeho výrobu použity hrozny vypěstované na území České republiky.

Začátkem burčákového období se dováží část hroznů ze zahraničí, hlavně z Maďarska, kde hrozny dozrávají o nějaký ten den dříve. Podle zákona se musí tento produkt označit jako "částečně zkvašený hroznový mošt".

Není nutno se tohoto produktu bát. Jestliže výrobce dodrží veškeré technologické postupy, v konečném důsledku nepoznáte rozdíl. Vždyť jestliže koupíme v zahraničí prase, vždy to bude vepřové, a nikdy kuřecí. Většina poctivých prodejců tuto skutečnost bez problémů přiznává již na začátku prodeje.

Technika výroby

Takže máme sklizené hrozny. Rychlé zpracování je zárukou kvality. Hrozny musí být odstopkovány, protože stopky obsahují velké množství hořkých látek a jejich přestoupení do moštu je nežádoucí. Poté již proudí směs do lisu, kde dojde k oddělení matolin (slupek a peciček) od šťávy. Je několik kvalitních vinařů, kteří investovali do technologie nemalé částky a vlastní zařízení pod názvem Botace.

Jedním z nich je například Petr Skoupil z Velkých Bílovic, jehož burčák se pravidelně objevuje v prodeji ve vinotékách i na vinobraních. Toto zařízení odebírá čerstvý mošt z lisu a dokáže odstranit veškerý kal v něm obsažený. Výsledný produkt je naprosto čistá surovina pro výrobu burčáku.

Rozdíl je patrný ihned na první pohled. V takto připraveném burčáku je pouze nepatrný podíl kalu, takže koupená láhev se dá bez problémů dopít až do dna. Do čerstvé a vyčištěné šťávy už zbývá přidat pouze ušlechtilé kvasinky, které zabezpečí správné a kontrolované kvašení. Teď nezbývá nic jiného, než počkat několik dní na to pravé potěšení.

V polovině září se můžete také setkat s burčákem červeným. Je většinou vyroben z odrůdy Modrý portugal. Zde je technologie výroby trochu odlišná. Červené barvivo je obsaženo ve slupkách hroznů. Z tohoto důvodu po odstopkování musí následovat macerace, aby se barvivo uvolnilo do moštu. Ta trvá několik dní v závislosti na teplotě. Lisuje se již při procesu kvašení. Z tohoto důvodu je červený burčák méně dostupný než bílý, protože jeho uchování ve svěžím stavu je velice obtížné.

Jak poznat dobrý burčák

První kontrola je zrakem. Čerstvý a kvalitní burčák musí mít žlutou barvu s lehce nahnědlými tóny. Perlení neboli burčení musí být patrné již při pohledu na láhev nebo kelímek. Bublinky oxidu uhličitého, který se uvolňuje při kvašení, jsou patrné i sluchem.

V natočené PET láhvi by mělo být kalu co nejméně. Pokud shledáme v láhvi kalu více, je něco v nepořádku. Buď se jedná o zbytek tanku, nebo je burčák přešlý a je zpětně nastartován cukrem.

Druhá kontrola je čichem. V žádném případě nesmíte cítit hnilobu, plíseň ani zatuchlinu. Můžou se objevit také náznaky plastu, popřípadě chemie, což je také nepřípustné.

Z burčáku musíte cítit svěžest čerstvého moštu. Většina dobrých burčáků již na začátku voní po odrůdě, ze které je vyrobena. Nenechte se zmást občas se vyskytující vůní po jablkách. Je to zcela normální jev, protože čerstvý mošt obsahuje jablečnomléčnou kyselinu. Pokud by byl burčák vyroben z jablek, poznali byste to podle tmavě hnědé barvy.

Třetí kontrola je chutí. Při prvním doušku musíte cítit lahodnou a lehkou chuť hroznového moštu. Bublinky vás lehce pošimrají na jazyku a patře. Musí se objevit chuť napít se znovu. Pokud v ústech cítíte jakýkoli nepříjemný náznak čehokoli špatného, nepokračujte v pití a vyměňte zdroj.

Při koupi burčáku je lepší dávat vždy přednost vinotékám před stánkovým prodejem. Předem varujeme před koupí burčáku u silnic a na parkovištích před supermarkety. Tyto zdroje jsou většinou málo důvěryhodné a anonymní. Vždyť burčák natočený v PET láhvi a vystavený celý den na sluníčku u silnice nebude asi to pravé a za žaludeční potíže to nestojí. Každý majitel vinotéky má svůj vlastní kvalitní zdroj dobrého burčáku a není v jeho zájmu zkazit si jméno a reputaci.

V měsíci září se chystá několik vinobraní i mimo tradčiní oblasti, kde se pěstuje réva. Zde se stánkovému prodeji nevyhnete. Rozhodně obejděte několik prodejců a ochutnejte pouze vzorky.

Podle vlastního uvážení pijte ten nejlepší. Na stánkách si všímejte detailů. Čistota nádob a stánku je prvním ukazatelem. Dalším důležitým ukazatelem je druh PET láhví, do kterých je burčák stáčen. Je rozdíl, pokud prodejce točí nápoj do použitých láhví, nebo používá nové, nepoužité. Jsou to pouze taková nepatrná vodítka, ale není na podzim nic lepšího nežli opravdu pěkný a kvalitní burčák.

Autoři:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Portál iDNES.cz čte od nepaměti. Petr je dalším výhercem týdenní Megahry

23. dubna 2024  8:28

Jarní Megahra o peněžní prémie na portálu iDNES.cz pokračuje a po pondělím losování má již pátého...

Buď vysaďte nové stromy, nebo zaplaťte až půl miliardy, dozví se developeři

23. dubna 2024

Premium Pokud nebude možné vysadit nové stromy ve městě do kilometru od pokácených, zaplatí developeři...

OBRAZEM: Tahle stavba odsýpá. D4 do Písku dokončuje až přes tisíc dělníků

23. dubna 2024

Tisícovka dělníků na stavbě v jeden moment. Během náročnějších prací jich ale na rozestavěných více...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...