Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V kakau z Penny a Lidlu bylo příliš mnoho mléka, mohlo to ohrozit alergiky

  17:45aktualizováno  17:45
V instantním kakau Penny Cho Quick z Penny Marketu a v nápoji Johny Cacao Instant Drink z Lidlu bylo výrazně více mléka jako alergenu, než připouštějí normy, uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Kakao Johny Cacao Instant Drinks Vitamins + Calcium | foto: SZPI

Výrobci alergen na obalu neuvedli, a proto inspekce prodejcům nařídila, aby okamžitě výrobky stáhli z prodeje, uvedl v úterý mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Mléčné bílkoviny může být v potravině jako alergenu maximálně 25 miligramů na kilogram. V kakau z Penny, které má trvanlivost do září příštího roku, byla hranice překročená téměř stokrát. Přesně v něm bylo 2478 miligramů, instantní nápoj byl vyroben v Polsku. V kakaovém nápoji z Lidlu to bylo 454 miligramů, trvanlivost dané šarže je do dubna 2017 a výrobce nebyl na obale uvedený.

„Nevědomá konzumace alergenů přitom může způsobit vážné zdravotní komplikace,“ zdůraznil Kopřiva.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.