Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Michaela Nováková, iDNES.cz

V kuřecím mase z Polska našli salmonelu. Z trhu se stahuje 10 tun

  • 381
Do prodeje v českých obchodech se dostalo přes deset tun kuřecího masa s přítomností bakterie salmonely. Veterinární inspekce nařídila okamžité stahování závadných šarží mražených kuřecích stehenních řízků od polského výrobce.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Pejchala se závadné maso dostalo do tří prodejen v Česku a do jedné na Slovensku. „V Česku šlo o prodejny v Lounech, Bašce na Frýdeckomístecku a Sadské na Nymbursku,“ uvedl Pejchal.

Průjmové onemocnění způsobené přítomností bakterie Salmonelly enteritidis je nebezpečné zejména starším lidem, malým dětem a nemocným, kteří se hůř vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Co způsobuje salmonela

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin (průjem, zvracení).

K destrukci choroboplodných zárodků stačí stálá teplota vyšší něž 80°C po dobu alespoň 15 minut u porcovaného a 40 minut u kuřete v celku.

Salmonelu zjistila inspekce ve čtvrtek 16. dubna při laboratorním vyšetření balených, hluboce mražených stehenních řízků bez kosti a kůží. Inspekce vydala varování v rámci evropského systému RASFF.

Distributor dodal do sítě 10 200 kilogramů masa po dvoukilových balíčcích s minimální trvanlivostí do 29. března 2016. Identifikační označení výrobce je PL 12030323.

Zakoupené maso mohou zákazníci vrátit. Za uvedení masa do oběhu hrozí pokuta až 1 milion korun.

,