Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nápad experimentovat vyšel. První tvarůžková zmrzlina jde na dračku

  15:51aktualizováno  15:51
Netradiční zmrzlinou vyrobenou z olomouckých tvarůžků se můžou letos v létě poprvé osvěžit obyvatelé a návštěvníci Loštic na Šumpersku, kde se proslavený pikantní sýr s nezaměnitelným aroma vyrábí. Loštická kavárna U lišky Bystroušky tvarůžkovou zmrzlinu vyrobila jako první na světě a její majitel si recept nechal patentovat. O nevšední zmrzlinu je obrovský zájem a její prodej utěšeně roste.

Na první pohled se sladká tvarůžková zmrzlina neliší od ostatních, přítomnost pikantního sýra prozradí až lehce znatelná typická vůně a příchuť. „Začali jsme vyrábět vlastní zmrzlinu a když jsme v Lošticích, tak jsme si řekli, že tedy uděláme i tvarůžkovou. Navíc jsme potřebovali nějaký vlastní tvarůžkový produkt, kterým bychom se odlišili od ostatních provozoven ve městě, které mají tvarůžkové speciality také v nabídce,“ řekl majitel Roman Činčara.

Fotogalerie

Tvarůžková zmrzlina, která je vyrobena z tvarohového základu a pikantní sýr v ní má třetinový podíl, se hned stala hitem. „Je to teď jednoznačně nejprodávanější produkt v nabídce naší kavárny,“ podotkl spokojeně Činčara, podle kterého sladké osvěžení s příchutí tvarůžků kupují hlavně tuzemští i zahraniční návštěvníci města. „Zajímavé je, že turisté si tvarůžkovou zmrzlinu kupují, i když venku prší. Prostě jim to nedá a musí ji ochutnat,“ řekl s úsměvem Činčara.

Polovině lidem netradiční zmrzlina s tvarůžkovou příchutí zachutnala a polovině ne. „Je to zkrátka jako se vším,“ dodal Činčara, podle kterého kavárna tvarůžkovou zmrzlinu bude mít v nabídce zřejmě i mimo letní sezónu, aby vyšla vstříc poptávce hlavně ze strany turistů.

Tvarůžkové moučníky i koktejl

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století a nyní se vyrábí už jen v Lošticích. Město s 3 000 obyvateli, které se pyšní titulem „metropole tvarůžků“, díky slavnému sýru každoročně navštíví několik tisíc turistů.

Test zmrzlin: nejhorší obsahuje jen tři procenta jahod, cukru je až moc

V Lošticích funguje muzeum tvarůžků, místní restaurace nabízejí tvarůžkové speciality a lidé mohou navštívit i tvarůžkovou cukrárnu, která byla před časem otevřena také v Olomouci.

Lidé si mohou v tvarůžkových cukrárnách v Lošticích a Olomouci pochutnat například na 20 druzích tvarůžkových moučníků (více o nich čtěte zde). Provozovatelé cukrárny už dali dohromady i recepturu na tvarůžkový koktejl, který nabízí při výjimečných příležitostech, a dlouhou dobu uvažovali i o výrobě tvarůžkové zmrzliny, kterou ale nakonec uvedla na trh nedaleká kavárna.

Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří žijí v Německu a Rakousku.

Podívejte se, jak se vyrábí kefírová zmrzlina pro luxusní restaurace:

Autor:


Témata: Cukr, koktejl




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.