Salmonela se našla ve vzorku vepřového mletého masa v balení 500 gramů s označením šarže 154511316005. Výrobcem je společnost Hamburger Pini Sp. z o.o. z polského Kutna.
„Předmětná potravina nesla označení datem použitelnosti do 30. dubna 2016 a v tržní síti se nenachází, SZPI nicméně důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít uvedenou šarži potraviny ve zmraženém stavu doma, aby ji nekonzumovali,“ varovala inspekce.
„Pokud některý zákazník tento výrobek uchovává i nadále v mraženém stavu, může jej v kterékoli prodejně vrátit, i bez příslušné účtenky,“ uvedla mluvčí řetězce Zuzana Holá.
Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.
Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.