V nablýskaných supermarketech nabízejí zdravotně závadné potraviny

Většina zákazníků nenechá na supera hypermarkety dopustit. Snížily ceny potravin a zvýšily úroveň jejich prodeje. Prodavači už neberou kolečka salámu rukama, navlékli si na ně rukavice. Že by prodávali zdravotně závadné potraviny? Vyloučeno. To spíš v samoobsluze na rohu nebo malém vesnickém krámku, kde bojují s prostorem a kde dosluhují staré chladicí pulty. Ale v hypermarketu? Přesto je to tak. Přesvědčili se o tom redaktoři MF DNES, když spolu s vedoucí mikrobiologické laboratoře prošli sedmnáct obchodů v šesti městech, nakoupili téměř devadesát výrobků, na místě v nich změřili teplotu a v laboratoři pak bakterie. Jednotlivé pokrmy v chladničce je radno od sebe oddělit Cukrářské zákusky patří k těm nejchoulostivějším potravinám. Chlad a dobrá hygiena jsou nutnou podmínkou.

Výsledek byl šokující: z potravin určených přímo k jídlu bylo 14 % zdravotně závadných, 30 % mikrobiologicky nevyhovujících a z těch, které mají být ještě tepelně upravovány - tedy masa nebo masných polotovarů - 63 % nevyhovělo normám kvůli vyššímu obsahu bakterií. Test ze zaměřil na rychle se kazící potraviny, u kterých je v letním období riziko, že se v nich bakterie rozmnoží, pokud nejsou při výrobě, dopravě nebo prodeji dodrženy hygienické zásady. Mikrobiologické analýzy ve Státním veterinárním ústavu v Praze-Lysolajích mimo jiné odhalily v sedmi výrobcích bakterie Listeria monocytogenes, které zdravému člověku neublíží, ale pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi a těhotné ženy mohou být osudné. Třikrát je obsahovala čajovka, respektive métský salám, jednou balený smažený karbanátek, uzený losos, matjesy a větrník. Většinou jde o rizikové potraviny, které nejsou buď vůbec tepelně upraveny (čajovka), nebo jen částečně (uzený losos), a listeriím se v nich daří lépe. Listerie patří mezi takzvané patogenní mikroorganismy, původce onemocnění z potravin. "V potravinách se nesmějí vyskytovat, a proto nejsou pro ně ani stanoveny tolerované limity," uvádí Irena Michalová z Útvaru hlavního hygienika České republiky. "Potraviny, u kterých je tato bakterie zjištěna, musí být vyřazeny z prodeje." Zdravotně závadné byly ještě další dva výrobky - krém a la losos a vlašský salát. Neobsahovaly sice choroboplodné zárodky, ale měly překročeny nejvyšší mezní hodnoty mikroorganismů. "Takové potraviny jsou rovněž považovány za zdravotně závadné," vysvětluje Irena Michalová. "I u nich totiž hrozí potenciální nebezpečí onemocnění z potravin, které se může projevit zejména u oslabených, nemocných a starších lidí a dětí." Kdyby na takové potraviny narazila Česká zemědělská a potravinářská inspekce, mohl by majitel obchodu dostat až třímilionovou pokutu. Větší množství bakterií, než kolik povolují předpisy, bylo ještě u celé řady dalších potravin. "Když výrobek překročí tolerované hodnoty mikroorganismů, ale nepřekročí ještě maximálně přípustné, tak je hodnocen jako nevyhovující a je na inspektorovi, jak o něm rozhodne. Může jej zakázat prodávat, nebo určit k rychlému doprodeji," vysvětluje Stanislava Herčíková ze Státního veterinárního ústavu. U choulostivých potravin, které rychle podléhají zkáze, je nesmírně důležité, aby byly po celou dobu uchovávány při teplotě do 5o C, u některých výrobce připouští 8 o C. Ani jeden z navštívených obchodů však neskladoval všechny testované výrobky správně. Svědčí o tom teploty naměřené okamžitě po zakoupení vzorků, některé výrobky měly dokonce víc než osmnáct stupňů.

(Viz Ani největší... str. II)

Výsledek testu: 9 z 64 lahůdek v testovaných supermarketech bylo zdravotně závadných