Rozhodnutí, zda se Kuks stane vinařskou obcí, nyní leží na Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském, který zřizování nových vinohradů povoluje. „Rozhodnuto by mělo být do prvního května, ale jsem přesvědčen, že povolení dostaneme. Všechny potřebné náležitosti jsme splnili,“ říká tajemník Cechu českých vinařů Stanislav Rudolfský.
Vinohrad vznikne ve stráni na jižní straně obce, nad místem, kde kdysi stál Šporkův zámek. Z rozlohy zhruba 1,2 hektaru chce Rudolfský vinnou révou osázet asi polovinu. To by obnášelo zhruba tři tisíce sazenic révy. „Reálný výnos z této plochy je asi pět tisíc litrů vína. To už je pořádný soudek!“ těší se vinař, který od loňska ve sklepeních kukského hospitálu provozuje Šporkovu galerii vín.
O tom, zda se za Šporkových dob v Kuksu pěstovalo víno, historické prameny mlčí. „Za Šporka ani před ním tu určitě žádný vinohrad nebyl. Než začal s budováním areálu, bylo tu nejvýš pár chalup,“ říká Rudolfský.
O tom, že se vinné révě ve vsi bude dařit, je skálopevně přesvědčen. „Lidem tady roste réva u domů, i když to jsou většinou plané odrůdy,“ říká. Pro úspěšné založení vinohradu hovoří podle něj zejména orientace svahu na jih i dlouhodobé poznatky o tamním mikroklimatu.
„Nadmořská výška odpovídá poloze vinařských oblastí severočeských Žernosek či Litoměřic, zeměpisná poloha zase oblasti Roudnice na Labem. Výhodné je i to, že kukský svah tvoří spraš a opukové podloží, což by mohlo zaručit vyšší úrodu,“ vysvětluje Rudolfský, který chce kukský vinohrad osázet některou z klasických českých vinných odrůd. „S největší pravděpodobností půjde o ryzlink,“ plánuje.
S pěstováním vinné révy a výrobou vína má zkušenost z Kutné Hory, kde hospodaří na sedmi hektarech vinic. K nim od loňska patří první vinařská cyklotrasa v Čechách. Zájemci se na ní mohou seznámit s různými druhy vinné révy a dozvědět se podrobnosti o jejím pěstování. Letos by je na trase měly čekat i ochutnávky. „Z vlastní zkušenosti vím, že když člověk pije víno přímo na místě, chutná mu mnohem lépe,“ říká Rudolfský.
S produktem kukského vinohradu by se návštěvníci barokní památky měli v budoucnu setkat ve Šporkově galerii vín. „Tamní sklepení má totiž stálou teplotu a vlhkost, což jsou pro skladování vína optimální podmínky,“ uvádí Rudolfský. Vinohrad, který by byl v někdejším Východočeském kraji ojedinělý, by se mohl stát další z atrakcí, které Kuks svým návštěvníkům nabízí.
„Když se vínu bude dařit, návštěvníci Kuksu uvidí pěstování vína od počátku do zrání ve sklepích,“ říká vinař. Než však budou moci z kukského vinohradu ochutnat první sklenky vinného moku, uplyne ještě několik let. Letos na jaře se Rudolfský chce pustit do přípravy děr pro sadbu sazenic, sázet však bude podle toho, kolik bude mít peněz na jejich nákup.
„Výsadba hektaru vinohradu přijde v průměru na 730 tisíc korun,“ říká Rudolský.
Založení vinohradu bude náročnější i v tom, že kukský svah je pro použití zemědělské techniky příliš prudký. „Jednou si však turisté povezou z návštěvy Kuksu lahev vína,“ usmívá se zakladatel vinohradu.