Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Za 20 let bude čokoláda vzácná jako kaviár. Stane se z ní luxus

  15:14aktualizováno  15:14
Celosvětová poptávka po čokoládě převyšuje nabídku kakaa. V roce 2020 by mohl „čokoládový deficit“ podle předpovědí dosáhnout milion tun. Nedostatek tlačí cenu základní suroviny vzhůru - za posledních deset let se cena kakaa více než zdvojnásobila.

Čokoláda bude v budoucnu sladší a měkčí. Drahé kakao v ní totiž budou nahrazovat cukr a rostlinný olej. Ilustrační foto | foto: Jaroslav Šnajdr, MAFRA

Přední světoví výrobci čokolády varují, že za pár let by se mohla čokoláda stát vzácným zbožím. Produkce hlavní ingredience - kakaa - totiž nestíhá pokrýt neustále se zvyšující poptávku. To tlačí ceny čokolády nahoru. 

Největší světový výrobce čokolády Barry Callebaut se obává, že kolem roku 2020 může kakao dojít, upozorňuje britský The Telegraph. Společnost ve svých výsledcích uvádí, že za poslední rok prodala 1,72 milionu tun čokolády, téměř o dvanáct procent víc než v předcházejícím období. Rostoucí poptávka v kombinaci se špatným počasím, strachem z Eboly a sklizní napadenou nemocí vytlačily ceny kakaa o čtvrtinu výš, z 56 tisíc na více než 70 tisíc korun za tunu.

Pokud bude tento trend pokračovat, cena za tabulku čokolády se stane neúnosnou. Barry Callebaut přitom není jediným výrobcem, který to tvrdí. Obavy o budoucnost čokoládového průmyslu vyjádřila v roce 2012 tehdejší šéfka společnosti Mars Chocolate UK Fiona Dawson. V roce 2020 bude podle ní na světovém trhu s kakaem chybět milion tun této suroviny. Na vině jsou prý rostoucí ekonomické a ekologické tlaky na pěstitele kakaa. Podobnou předpověď loni zveřejnila i Mezinárodní organizace kakaa. Podle ní by v roce 2030 mohlo na trhu chybět dva miliony tun kakaa.

Plantáže kakaovníku byly napadeny nemocí Frosty Pod Rot, která zlikvidovala třetinu světové sklizně kakaa. V oblasti Pobřeží Slonoviny a Ghany, kde se pěstuje 70 procent světových zásob kakaa, navíc udeřila sucha. Někteří farmáři se proto přeorientovali na pěstování lukrativnějších komodit, obilí a kaučuku.  

Čokoláda bude sladší a měkčí. Kvůli levnějším ingrediencím

Poptávka po čokoládě ale roste, a to na všech největších světových trzích - ve Spojených státech, Velké Británii, Rusku, Německu i Francii. Čokolády se nemohou nasytit ani Asiaté a obyvatelé Blízkého východu.

„Čína a Indie teď mají velmi sladké chutě. To vytváří tlak na dodavatele. Ceny kakaa tlačí vzhůru také rostoucí obliba tmavé čokolády s vyšším obsahem kakaa v západních zemích,“ říká Lauren Bandy, analytik ze společnosti Euromonitor International.

Podle Anguse Kennedyho, editora ekonomického magazínu  Kennedy’s Confection, bude tabulka čokolády v budoucnu sladší a měkčí. Drahé kakao v ní totiž budou nahrazovat cukr a rostlinný olej. „Její chuť nemá nic společného s čokoládou, jak ji známe a milujeme dnes,“ doplnil.

Podívejte se, jak se vyrábějí čokoládové pochoutky:

Autor:


Témata: ebola, Candy, Cukr, Deficit




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.