V rybárně na soutoku připijme Slavníkovcům

V mělké polabské krajině, v Libici nad Cidlinou, navštěvuji starého bracha Romana Vlasáka.
V mělké polabské krajině, v Libici nad Cidlinou, navštěvuji starého bracha Romana Vlasáka. Spolu chceme vypít něco sklenek na počest svatého Vojtěcha, který tu byl kdysi zaslíben Bohu, něco truchlivých alkoholů v upomínku Slavníkovců, které v jejich hradišti roku 995 zmasakrovali jinak lidumilní Přemyslovci. Jestliže však Libice v desátém století měla styky s tehdejší kulturní Evropou, dnes, nebýt železnice a blízké dálnice na Prahu, zavřené dveře mohly by se stát novodobým symbolem obce. I hostinec v den naší smutné trachtace byl uzavřen. Nu což - podél Cidlinky vykročili jsme cyklostezkou žlutohnědě zbarvenou krajinou až do míst, kde říčka vtéká do Labe a kde dávno tomu stoletý převozník obsluhoval prám. Zde také byl cíl naší kilometrové pouti - rybářská restaurace na Cidlině. Zahrada restaurace již byla celá zasypána spadaným listím a z Labe vzlínal romantický mlžný opar. S dětinskou radostí jsme shledali uvnitř rybárny plápolající plameny v krbu a rázně jsme rozrazili vstupní dveře. Výletní restaurant působí dojmem jakési prosklené, dřevopapírové verandičky s bohulibým výhledem na soutok živlů, což oceňují celoročně četní cykloturisté a snad i "říční vlk", parkující se svým tlačným remorkérem přímo pod okny. Ovšem banální bílá plastová křesílka a stolky (i když překryté hnědí ubrusů), patřící spíše kamsi do chatařské zahrady, působí zde dojmem nouze a provizoria. Kupodivu i stůl štamgastů proti výčepu s televizí ve výši pasu je plastový. A hle - již přinášejí jídelní lístek! V jeho nabídce jsou studené i teplé předkrmy, utopenci (13 Kč) nebo voňavě lákající kuřecí medajlonky (80 Kč). Hlavně však zaujmou rozličné druhy pokrmů z ryb. Přítel, gurmán Vlasák, záhy již kyretuje a pojídá úhoře na kmíně (72 Kč), kdežto má volba patří znamenitému pstruhu na zelenině (70 Kč). Šikovný kuchtík zdá se být i rybářem, soudě podle prutu za venkovními dveřmi kuchyně. Leč dozvídáme se, že za pár dní budou kromě ryb i vepřové hody, aby se další dny hodovalo ve zvěřině. Již nyní se všichni zdaleka i blízka těší na pečeného divočáka s jablky, na muflona "a la paní hajná" s bramboráčkem či na daňčí řízek s brusinkovým přelivem. A k tomu vynikající ryzlink rýnský, sauvignon. Zatímco v krbu praská dřevo, cykloturisté přijíždějí - odjíždějí posilněni, byť jen zmrzlinovými poháry či osvěžující desítkou Gambrinus. I my zdatně zdviháme své číše na věčnou slávu sv. Vojtěcha a Vlasák temně deklamuje slova básníka: "... a ty piješ ten líh palčivý jako života bol tvého života, jejž piješ jako alkohol." Za rozkošné sněhobílé záclonky rybářské restaurace se plíživě vkrádá soumrak a veranda upadá v opuštěnost. Vydáváme se zpět k Libici, zapálit alespoň knot svíce u kříže Slavníkovců. Labe je hrůzně rozbouřené deseticentimetrovými vlnami, Cidlina teče pozpátku a cíl je velmi nejistý!

Autor je spolupracovníkem redakce

Rybářská restaurace Na Cidlině, Libice nad Cidlinou. Pondělí: zavřeno, úterý-sobota: 12-20 hod., neděle: 10-20 hod. Počet míst k sezení: zhruba sto. Pět hvězdiček je nejvíc, jedna nejméně. Útratu v bodovaných podnicích si hradí autoři sami, personál ani majitelé o hodnocení nevědí.

Gambrinus 10° 11 Kč ****
Kvalita obsluhy ***
Celkový dojem ***