Potravinářská komora spolupracuje s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze na metodách určování čerstvosti, které by pak byly promítnuty v legislativě.
Rozšířenější označení "čerstvé potraviny" zkrátí distribuční proces, přispěje k podpoře domácích výrobků a zjednoduší spotřebiteli přístup ke kvalitním potravinám, řekl prezident potravinářské komory Miroslav Toman.
"V obchodních sítích je naprosto běžná situace, kdy dlouhodobě skladované potraviny jsou po finální úpravě spotřebiteli nabízeny jako čerstvé a navozují tak logicky v zákazníkovi očekávání, že se o takový produkt skutečně jedná," řekl Toman.
"Jde například o 'čerstvé' pečivo, které je vyrobené z mražených polotovarů, nebo o 'čerstvé' ryby, které se získávají rozmrazením," dodal.
V současnosti je podle Tomana v Česku povoleno použití přívlastku "čerstvé" jen u komodit jako například máslo, vejce, ovoce či zelenina.
Zmražené ryby i maso budou vidět
Podmínka použití přívlastku "čerstvé" by se podle Potravinářské komory měla vztahovat ke způsobu zpracování výrobku a maximální době mezi zpracováním, výrobou a prodejem spotřebiteli. Současný systém prý diskriminuje distributory tím, že nemohou účinně prezentovat zrychlení distribučního řetězce a dodávání skutečně čerstvých potravin.
Nejproblémovější jsou v tomto směru nebalené potraviny jako například pečivo, maso, ryby, ovoce a zelenina, míní zástupci Potravinářské komory. U většiny těchto komodit by podle Tomana mělo být možné analyticky spolehlivě určit, zda výrobek byl nebo nebyl před prodejem v maloobchodě zamražen.
Vysoká škola chemicko-technologická se nyní zabývá stanovením znaků čerstvosti a metodám jejího určování.
Příslušná pravidla by pak podle Potravinářské komory měla být promítnuta do legislativy. "Mohlo by to začít fungovat během prvního čtvrtletí příštího roku," přeje si Toman. Projekt má podle něj podporu ministerstva zemědělství.