V testu lahvových výčepních piv pohořely levné značky

- České pivo má v podstatě jednu výraznou vlastnost - je levné. Ačkoli toto slovo zní uchu šetřílka velmi mile, pivař si touto spořivostí pod sebou podřezává větev. Cenově výhodná piva jsou totiž s chutí na štíru. Ukázal to spotřebitelský senzorický test MF DNES, ve kterém šestičlenná komise, složená z pivních odborníků, profesionálního senzorika a jednoho laika, hodnotila celkem osm značek lahvových světlých výčepních piv. Tyto značky - Pilsner Urquell, Krušovice, Budvar, Velkopopovický Kozel, Gambrinus, Braník, Radegast Klasik a Primus - byly vybrány také proto, že se dají bez větších potíží zakoupit prakticky po celé republice.
Hodnocení jednotlivých druhů piv naleznete ve fotogalerii.

Na samém chvostu výsledků testu, který se uskutečnil koncem března v senzorické laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické, skončila levná piva - Primus (5,20 Kč) a Radegast Klasik (4,90 Kč). V porovnání s tím se ceny ostatních piv pohybovaly od sedmi do jedenácti korun. Senzorici se shodli na velmi špatné pěnivosti obou vzorků, což je vlastnost, která už na první pohled každého pivaře mírně odradí. Navíc u těchto piv nevydržel ani onen náznak pěny příliš dlouho. "Zatímco Radegast byl silně nasycený, čímž se snížila jeho pitelnost, Primus měl velmi špatnou vůni, ovlivňující celkový dojem," tvrdí jeden z testujících, Václav Potěšil z poradenské firmy Pivo Praha.
Na opačném konci celkového hodnocení, tedy na samé špičce, skončilo výčepní pivo z Krušovic následované nápojem Pilsner Urquell a Budějovickým Budvarem. "Krušovice se ukázaly jako výčepní pivo s dobrou vůní i hořkostí," uvádí další člen komise Oldřich Koza ze Střední průmyslové školy potravinářské technologie v Praze.
Při testu byl mimo jiné hodnocen také říz, který je ovlivněn nasycením každého piva plynem, a hořkost, za niž je zodpovědný chmel. Nejsilnější říz přisoudili testující pivu Budvar, nejslabší zase Primusu. U hořkosti, jejíž míru nelze označovat za špatnou či dobrou, ale pouze za silnou či slabou, protože každému žíznivci vyhovuje jiná, byl výsledek tentýž.
Vyhlídky spojené s dalším snižováním cen piva však nejsou příliš veselé. "Modernizací, tlakem na prodlužování trvanlivosti a samozřejmě snižováním výrobních nákladů dochází postupně k chuťovému přibližování piv z velkých pivovarů," uvádí Václav Potěšil. "Tato optimalizace piva se dá přirovnat snaze dosáhnout co nejvíce aerodynamického tvaru automobilů, které se jedno druhému začínají podobat jako vejce vejci."
Soudě podle slov odborníka, na české pivaře zřejmě čeká doba, kdy bude k dostání jediné pivo v několika různých baleních.

Levná piva chutí příliš neoplývají
Všech osm testovaných lahvových piv výrobci označují slovem výčepní. Někdejší desetiprocentní pivo, které značilo koncentraci cukrů v mladině, vzalo s novým potravinářským zákonem za své. Pivař tak v současnosti nemá šanci poznat, kolikaprocentní pivo před ním v obchodě stojí. "Ne vždy se musí nutně jednat o desítku, ačkoli se tak pivo tváří, a nakupující tak může být ošizen," tvrdí Jan Šuráň z poradenské firmy Pivo Praha. "Rozdíl mezi takovým anonymním pivem a skutečnou desítkou může být stejný jako mezi někdejší desítkou a dvanáctkou."
Na otázku, zda dávají přednost lahvovým výčepním pivům před ležáky, odpověděli čtenáři internetového magazínu idnes ze 64 procent ano (1845 hlasů), z 36 procent ne (1039 hlasů). Celý senzorický test přišel redakci MF DNES na deset tisíc korun.

Vítěz testu
Prvenství si v testu vysloužilo krušovické výčepní pivo, které v celkové známce, jež hodnotila říz, plnost, hořkost a cizí vůně a chuti v pivu, dosáhlo v průměru nejlepších výsledků.
(čaj)

Výhodný nákup
Tuto nálepku získalo pivo Braník, které skončilo celkově čtvrté, díky své příznivé ceně (4,90 korun).
(čaj)

Slovníček užitečných pivovarských pojmů
Slad je tvořen naklíčeným a usušeným ječmenem
Sladina vznikne, když se rozemletý slad smíchá s vodou, povaří a následně oddělí pevný zbytek - mláta
Mladina je sladina povařená s chmelem
Mladé pivo vzniká, když se do ochlazené mladiny přidají kvasnice a proběhne hlavní kvašení (5 - 10 dní)
Zrání mladého piva probíhá v ležáckých tancích, usazují se kvasnice, pivo se chuťově dotváří

Zkušební komise testu piv
Ing. Jan Šuráň, poradenská firma Pivo Praha - protokol ,
Ing. Václav Potěšil, poradenská firma Pivo Praha - protokol ,
Ing. Josef Barvíř, vedoucí senzorických laboratoří České zemědělské a potravinářské inspekce - protokol ,
Ing. Eva Vrbenská, Střední průmyslová škola potravinářské technologie - protokol ,
Ing. Oldřich Koza, Střední průmyslová škola potravinářské technologie - protokol ,
Doc. Petr Štern, Akademie věd - protokol

Pivo posuzovali porotci anonymně - neviděli, kterou značku zrovna pijí

Radegast Klasik **+ Vzhled1): 8 Říz1): 6 Hořkost1): 3 Poznámky hodnotících: Prázdná chuť, nevyrovnané pivo s nízkou pěnivostí, pěna se rychle ztrácí, připomíná zvětralé pivo. Cena (Kč): 4,90

Velkopopovický Kozel *** Vzhled1): 5 Říz1): 7 Hořkost1): 7 Poznámky hodnotících: Pivo s malou plností, vyšším nasycením a slabou hořkostí. Cena (Kč): 6,70

Gambrinus ***+ Vzhled1): 5 Říz1): 1 Hořkost1): 3 Poznámky hodnotících: Řízné, dobré pivo, nízká hořkost, výrazná plnost s nízkou hořkostí. Cena (Kč): 7,40

Pilsner Urquell ****+ Vzhled1): 2 Říz1): 3 Hořkost1): 6 Poznámky hodnotících: Plná chuť s výraznou hořkostí, dobré výčepní pivo, vysoká, stálá a hustá pěna, vyvážená chuť, odpovídá českému typu piva. Cena (Kč): 10,90

Budvar **** Vzhled1): 3 Říz1): 1 Hořkost1): 1 Poznámky hodnotících: Pivo s výraznou sladkou chutí, stálá a hustá pěna, pivo s velmi slabou plností, bez řízu. Cena (Kč): 9,20

Primus ** Vzhled1): 7 Říz1): 8 Hořkost1): 8 Poznámky hodnotících: Nepříjemná chuť, pivo s vážnými chybami, velmi špatná vůně. Cena (Kč): 5,20

Krušovice ***** Vzhled1): 1 Říz1): 3 Hořkost1): 3 Poznámky hodnotících: Velmi dobrá pěnivost, příjemný dojem po napití, vyrovnané pivo s příjemnou hořkostí. Cena (Kč): 6,90

Braník ***+ Vzhled1): 4 Říz1): 5 Hořkost1): 2 Poznámky hodnotících: Dobré výčepní pivo, pivo bez řízu a s minimální hořkostí, méně stálá pěna. Cena (Kč): 4,90