Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vadu lze reklamovat kdykoli během záruční doby

aktualizováno 
-
Pavel Matějka z Pardubic si v sezonním výprodeji koupil boty. Když je asi po čtyřech měsících začal nosit, během několika dnů se rozlepily. V prodejně jeho reklamaci zamítli s tím, že záruční doba sice ještě neuplynula, ale pan Matějka má boty již dlouho a vadu nereklamoval bez zbytečného odkladu. Pavel Matějka chtěl vědět, co znamená "reklamace bez zbytečného odkladu" a jaké jsou důsledky toho, když zákazník vadu reklamuje později.

Cílem ustanovení Občanského zákoníku, podle kterého musí zákazník vadu reklamovat u prodejce bez zbytečného odkladu, je zabránit tomu, aby se vada, která je v prvopočátku snadno opravitelná, dalším používáním věci nezhoršovala, a tím se stala neopravitelnou. Časový úsek "bez zbytečného odkladu" se tedy vztahuje k okamžiku zjištění vady, a nikoli k okamžiku zakoupení výrobku. Pokud zákazník tuto lhůtu nedodrží, nemá to v žádném případě za následek zánik záruční doby a jeho spotřebitelských práv. Podstatné je, aby spotřebitel vadu reklamoval v záruční době.

Občanský zákoník, §599:

1) Vady musí kupující uplatnit u prodávajícího bez zbytečného odkladu. Práva z odpovědnosti za vady se může kupující domáhat u soudu, jen jestliže vady vytkl nejpozději do šesti měsíců, jde-li o vady krmiv, do tří týdnů, a jde-li o vady zvířat, do šesti týdnů po převzetí věci.

2) Právo na náhradu nutných nákladů může kupující uplatnit u soudu, jen jestliže náklady prodávajícímu oznámí ve lhůtě uvedené v odstavci 1.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Čokoláda (ilustrační foto)
Už jen čtyři kila na rok. Oblíbenost čokolády v Česku klesá, sladí se méně

Spotřeba čokoládových cukrovinek v Česku klesá, Češi jich snědí v průměru necelé čtyři kilogramy za rok. Lidé se podle odbornice na výživu z iniciativy Vím, co...  celý článek

Ilustrační snímek
Test „havajských“ pizz: obrovské rozdíly v množství šunky a ananasu

Nejbohatší mražená pizza má dvakrát více šunky než ta nejchudší. A jedna čerstvě připravená chutnala hůř než vítěz mezi pizzami z mrazáků. I to ukázal test...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.