Cukr je škodlivější, než si lidé ve druhé polovině minulého století mysleli.

Cukr je škodlivější, než si lidé ve druhé polovině minulého století mysleli. | foto: Vím, co jím

Studie: cukrovarníci platili vědce, aby ze srdečních chorob vinili tuk

  • 178
Potravinářský průmysl se snažil víc než půlstoletí penězi ovlivňovat vědu o výživě a zdravotnictví, tvrdí nová studie kalifornských výzkumníků. Vědci z Harvardu podle ní zkreslili fakt, že konzumace cukru má nějaký vliv na kardiovaskulární nemoci.

Článek vědců z University of California-San Francisco zveřejněný v pondělí v periodiku JAMA Internal Medicine ukazuje, kam mohou zajít pokusy lobbistů ovlivňovat skutečnost.

V roce 1965 zaplatil Ústav pro výzkum cukru (dnes Asociace cukru) harvardským vědcům, aby zpochybnili dnes obecně přijímaný fakt, že konzumace cukru může zvýšit riziko kardiovaskulárních nemocí. Výzkumníci tedy házeli vinu jen na nasycené tuky a cholesterol, píše agentura Bloomberg.

Odborníky na zdraví platila Coca-Cola. Neovlivnila nás, tvrdí experti

„Uznáváme, že Ústav pro výzkum cukru měl ve svých vědeckých aktivitách prokázat větší transparentnost. Nicméně v době, kdy byly ony studie (popírající vliv cukru na srdeční nemoci, pozn. red.) zveřejněny, standardy odtajňování zdrojů financování a transparentnosti nebyly tam, kde dnes. Navíc je pro nás těžké komentovat události, které se údajně staly před 60 lety, a dokumenty, které jsme nikdy neviděli,“ cituje server Time vyjádření Asociace cukru ke kauze.

Vedoucí oddělení výživy z harvardského Ústavu veřejného zdraví Walter Willett v reakci na zjištění prohlásil, že standardy střetu zájmů se od 60. let minulého století výrazně změnily. Článek v časopise JAMA podle něj přinesl „užitečné varování, že financování vědy průmyslem může ovlivnit publikované závěry“.

„Cukrovarnický průmysl si chrání zájmy sofistikovaně“

Jedna z autorek studie Cristin Kearnsová uvedla, že byla překvapená komplexností strategie cukrovarnického průmyslu. „Chrání si své zájmy velmi sofistikovaným způsobem. Je ohromující rozkrývat různé způsoby, kterými ovlivňují veřejnou debatu. Jejich škála je pravděpodobně mnohem větší, než si dokážeme představit,“ dodala.

Není to poprvé, kdy se našly důkazy o spolupráci cukrovarnického průmyslu a vědců zabývajících se výživou. Autoři zmíněné studie z kalifornské univerzity už dříve objevili, jak se právnické skupiny pokoušely ovlivňovat doporučení amerických federálních orgánů v boji proti zubnímu kazu.

O ovlivňování reality se potravináři snaží stále. Letos v červnu se například provalilo, že americká Státní cukrářská asociace spolupracovala s odborníkem na výživu z Louisianské státní univerzity. Ten měl dospět k závěru, že dva chlapci, kteří jedí cukr, jsou štíhlejší než dva jiní, kteří se cukru vyhýbají.