U studentů popíjejících malé množství piva nejenže obranyschopnost neklesla, ale dokonce stoupla.
Dvacítku lidí od 18 do 27 let z celé republiky nechali vědci od půlky května pít po dva měsíce každý den třetinku ležáku, respektive dvě, a zkoumali účinky na jejich organismus.
Cílem bylo zjistit, jaký vliv má pivo na počet bílých krvinek, kterých běžně při stresu ubývá, a člověk je tak náchylnější k nemocem. Lékaři přišli na to, že počet leukocytů stoupl u některých studentů trojnásobně. Prokázaly to testy v nemocničních laboratořích. U žen byly výsledky dokonce lepší.
Povolenou dávku nepřekročili
"V žádném případě jsme nikoho nenabádali k pití alkoholu. Podle Světové zdravotnické organizace existuje definovaná denní dávka etanolu, která se považuje za neškodnou i při trvalém požívání. Tu jsme nepřekročili," řekl člen výzkumného týmu, lékař Petr Petr z klinické farmakologie budějovické nemocnice.
Studenti byli navíc vedeni k tomu, aby nijak neměnili své návyky. Každý musel deklarovat, že není abstinent a nepije víc než testovanou dávku, tedy u mužů půllitr piva, dvě deci vína či panák tvrdého alkoholu. Studenti pili nepasterizovanou dvanáctku s obsahem 5,2 procenta alkoholu.
Studenti testovali i uherák
Podobný výzkum provedli odborníci z budějovické nemocnice již loni. Tehdy zjišťovali, jak vysokoškolákům, kteří se připravují na zkoušky, pomáhá ve stresovém období uherák. Lékaři prokázali, že salám může být pro lidské zdraví stejně prospěšný jako kvalitní jogurt. Uzenina se totiž vyrábí stejnou metodou fermentace jako kysané mléčné produkty a pivo, za použití stejných chemických reakcí a příznivých mikroorganismů pro člověka.
Výsledky nynějšího projektu chtějí jeho autoři prezentovat v listopadu na odborné konferenci v Praze. Doufají, že získají peníze na další, pravděpodobně rozšířenější fázi výzkumu. Díky příznivým výsledkům už připravují další projekt. S podporou holdingu Jihočeské nemocnice se chtějí lékaři pustit do zdravotního výzkumu mléka.