Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hovězí hamburger bez masa. Vegetariánské řeznictví chce otevřít i v Česku

  13:40aktualizováno  13:40
V Berlíně nedávno otevřelo první vegetariánské řeznictví. Nabízí produkty s názvy jako mleté maso, masové kuličky nebo drůbeží, avšak zcela bez masa. Složeny jsou převážně ze sóji, koření a dalších rostlinných složek. Chuťově však podle majitele netradičního řeznictví Davida Meyera přesně odpovídají originálům. V budoucnu by rád otevřel pobočku i v Česku.

Pochutiny ve vegetariánském řeznictví jsou věrnou napodobeninou masových produktů. | foto: Profimedia.cz

„Nepoznáte žádný rozdíl,“ dušuje se Meyer. „Loni jsme se zúčastnili soutěže masových kuliček ve Španělsku a ty naše skončily v konkurenci dalších 50 druhů třetí,“ vypráví. Nedávno prý zase autorka knihy o hamburgerech otestovala ten zdejší, a aniž by věděla, že v něm není žádné maso, tvrdila, že je jeden z nejlepších, který za poslední měsíce jedla.

Fotogalerie

Odpovídající chuť je podle Meyera zásadní, protože řeznictví necílí jen na zapřisáhlé vegetariány a vegany, ale i na milovníky masa, kterým záleží na zacházení se zvířaty. „Nemáme vůbec nic proti dobrému masu, proti tomu, když jsou zvířata držena za dobrých podmínek, ale jsme proti masovým chovům,“ vysvětluje čtyřiatřicetiletý Berlíňan jeden z důvodů, proč se rozhodl otevřít vegetariánské řeznictví.

Tím dalším jsou dopady produkce masa na životní prostředí. „Víme, co to stojí vyprodukovat kilo hovězího masa. Kolik je potřeba krmení, energie, vody. Je to enormní množství,“ říká. Při výrobě rostlinného hamburgeru se podle něj vyprodukuje jen sedmina CO2 ve srovnání s klasickým hamburgerem.

Vegetariánské řeznictví v berlínské čtvrti Kreuzberg zatím nabízí zhruba tucet druhů výrobků, mimo jiné napodobeniny hamburgerů, klobás, kostek špeku nebo rybího masa. Do budoucna mají přibývat další. „Chceme nabízet vše, co mají milovníci masa rádi,“ konstatuje Meyer.

Všechny výrobky se dovážejí z Nizozemska, kde už podobný koncept delší dobu funguje. Před cestou jsou hluboce zmražené, aby se do nich nemusely přidávat konzervanty. Přidává se naopak vitamín B12 a některé další látky, tak aby i výživové hodnoty odpovídaly skutečnému masu.

Brzy možná i v Česku

Zákazníci berlínského řeznictví ale nemusí výrobky kupovat jen zmražené, mohou je už na místě rovnou ochutnat. Součástí obchodu je totiž bistro s asi 20 místy k sezení. Hamburger zde přijde na pět eur (135 korun), berlínský currywurst na dvě eura (54 korun) a tuňákový závitek na 5,8 eur (157 korun).

Neobvyklé řeznictví si podle Meyera už za první měsíce našlo své zákazníky, a proto se chystá expanze. Letos na jaře chce podnikatel v německé metropoli otevřít restauraci, která bude místo masa používat výrobky z řeznictví. Dodávat se je chystá také do dalších restaurací a supermarketů.

Když vše dobře půjde, chtěl by Meyer v příštích letech otevřít pobočky vegetariánského řeznictví i v Česku nebo Polsku. „Pracujeme na tom, abychom se stali největším řeznictvím na světě, aniž bychom prolili kapku krve,“ plánuje si.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Základní nástrahou jsou červi
Je libo burger z červího masa? Ve švýcarském Coopu vám ho naservírují

Neobvyklé speciality si budou moci od příštího týdne koupit zákazníci švýcarského maloobchodního řetězce Coop. V několika pobočkách budou totiž ve formě...  celý článek

Fotovoltaická elektrárna Solek Group v Chile.
Česká firma prodala elektrárnu v Chile, v zemi bude dále investovat

Česká firma Solek Group prodala v Chile solární elektrárnu Parque Solar Cuz Cuz chilskému fondu zaměřenému na investice do obnovitelných zdrojů energie, jehož...  celý článek

Soud poslal brazilského magnáta Marcelo Odebrechta na 19 let do vězení....
Brazilský magnát si ochočil celý kontinent, uplácel prezidenty i guerillu

Před více než rokem soud poslal brazilského magnáta Marcelo Odebrechta na 19 let do vězení. Vyšetřování největšího korupčního skandálu Jižní Ameriky však stále...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.