Nebezpečný sýr našli veterináři u společnost Český archiv vín, která je dovezla do České republiky. Kontroloři ve firmě okamžitě pozastavili 56 kusů sýru a zjistili, že 24 výrobků už bylo rozvezeno dál do prodejen společnosti. Sedm jich však už bylo prodáno konečnému spotřebiteli.
Nebezpečný sýrIdentifikace výrobku: Výrobek mohl být zakoupen na prodejně: Vinotéka Dejvice Martina Vassová, Na Hutích 4, 160 00 Praha nebo Vinotéka Radotín, Vrážská 73, 153 00 Praha 512. |
Veterináři nabádají lidi, aby sýry nejedli a vrátili je do prodejny, protože bakterie může způsobit velmi vážné potíže.
„V závislosti na množství zkonzumované potraviny a na míře kontaminace se příznaky onemocnění projevují 3-9 dnů po konzumaci závadné potraviny v podobě zánětu střev, náhlých bolestí v břiše, krvavého průjmu a zvracení, v některých případech dokonce dochází k trvalému poškození zdraví, výjimečně i k úmrtí,“ říká Petr Pejchal z tiskové oddělení Ústřední veterinární správy Státní veterinární správy (ÚVS SVS).
Pejchal upozorňuje i na to, že Český archiv vín dovezl do Česka také 8 kusů sýra Saint-Félicien Tent., který byl výroben ze stejné šarže kontaminovaného mléka. „Toto množství bylo také pozastaveno a bude vráceno výrobci,“ dodal.
Bakterie E.coli vyvolala v Evropě velké pozdvižení v roce 2011. Způsobila střevní epidemii, které podlehlo zhruba 50 lidí. Za původce nákazy byly nejprve považovány španělské okurky. Nakonec se ukázalo, že ji způsobily semena pískavice dovážená z Egypta, která byla zasažena bakterií (o potravinových skandálech čtěte více zde).