Bakterie Enterohemoragické Escherichie coli (EHEC)

Bakterie Enterohemoragické Escherichie coli (EHEC) | foto: Profimedia.cz

Veterináři varují před nebezpečným sýrem. Je v něm E.coli, jež může zabíjet

  • 66
Státní veterinární správa odhalila v Praze sýr s velmi nebezpečným Shigatoxinem. Ten produkuje bakterie Escherichia coli, která může lidem po požití trvale poškodit zdraví či způsobit smrt. Veterináři nařídili sýr okamžitě stáhnout z prodeje. Několik kusů se však už dostalo mezi kupující.

Nebezpečný sýr našli veterináři u společnost Český archiv vín, která je dovezla do České republiky. Kontroloři ve firmě okamžitě pozastavili 56 kusů sýru a zjistili, že 24 výrobků už bylo rozvezeno dál do prodejen společnosti. Sedm jich však už bylo prodáno konečnému spotřebiteli.

Nebezpečný sýr

Identifikace výrobku:
Sýr Saint-Marcellin Dauphinois, 80g, kravský, poloměkký, zrající; Země původu - Francie; Šarže: 11805204; Datum spotřeby: 13. 8. 2014

Výrobek mohl být zakoupen na prodejně: Vinotéka Dejvice Martina Vassová, Na Hutích 4, 160 00 Praha nebo Vinotéka Radotín, Vrážská 73, 153 00 Praha 512.

Veterináři nabádají lidi, aby sýry nejedli a vrátili je do prodejny, protože bakterie může způsobit velmi vážné potíže.

„V závislosti na množství zkonzumované potraviny a na míře kontaminace se příznaky onemocnění projevují 3-9 dnů po konzumaci závadné potraviny v podobě zánětu střev, náhlých bolestí v břiše, krvavého průjmu a zvracení, v některých případech dokonce dochází k trvalému poškození zdraví, výjimečně i k úmrtí,“ říká Petr Pejchal z tiskové oddělení Ústřední veterinární správy Státní veterinární správy (ÚVS SVS).

Pejchal upozorňuje i na to, že Český archiv vín dovezl do Česka také 8 kusů sýra Saint-Félicien Tent., který byl výroben ze stejné šarže kontaminovaného mléka. „Toto množství bylo také pozastaveno a bude vráceno výrobci,“ dodal.

Bakterie E.coli vyvolala v Evropě velké pozdvižení v roce 2011. Způsobila střevní epidemii, které podlehlo zhruba 50 lidí. Za původce nákazy byly nejprve považovány španělské okurky. Nakonec se ukázalo, že ji způsobily semena pískavice dovážená z Egypta, která byla zasažena bakterií (o potravinových skandálech čtěte více zde).