Škodlivý sýr lze vrátit tam, kde byl zakoupen - do kamenných prodejen společnosti Český archiv vín. Ilustrační foto

Škodlivý sýr lze vrátit tam, kde byl zakoupen - do kamenných prodejen společnosti Český archiv vín. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Sýr Morbier Cremier se nesmí prodávat. Jsou v něm nebezpečné toxiny

  • 8
Veterináři zastavili prodej francouzského sýru Morbier Cremier. Obsahuje totiž nebezpečný Shiga toxin. Část se prodala v Českém archivu vín. Ta stáhla z prodeje 25 kilo sýra. Zákazníkům už ale prodala něco přes devět kilo nebezpečného výrobku.

Francouzský výrobce sýrů Morbier Cremier při kontrole svých výrobků zjistil výskyt bakterie shigatoxinogenní E. coli, konkrétně v sýrech ze syrového mléka. Okamžitě informoval odběratele těchto sýrů v zemích EU.

Závadný sýr se prodával i v Česku. V obchodě společnosti Český archiv vín si zákazníci koupili přes devět kilo výrobků. Zbývajících skoro 25 kilogramů firma stačila stáhnout z prodeje. Podle Státní veterinární správy má výrobek stále platné datum spotřeby, lze ho tedy vrátit tam, kde byl zakoupen - do kamenných prodejen společnosti Český archiv vín.

Závadný sýr

Jde o výrobek MORBIER CREMIER - MONTS DE JOUX, číslo šarže 077, datum spotřeby 30.8. 2014 od francouzského výrobce Cooperative des Monts de Joux z Francie, schvalovací číslo FR 25041 001 CE.

Vážné onemocnění způsobené bakterií se podle veterinářů projevuje zánětem střev, náhlými bolestmi v břiše, krvavým průjmem a zvracením, v některých případech dokonce dochází k trvalému poškození zdraví, výjimečně i k úmrtí. Příznaky se objevují po třech až devíti dnech v závislosti na množství zkonzumované potraviny a na míře kontaminace.

Kvalitní sýry

Přinášíme přehled cenově výhodných a kvalitních sýrů.

Tento měsíc je to už druhý případ závadného sýru, který nakoupila a prodávala společnost Český archiv vín. Na začátku srpna se nebezpečný Shigatoxin produkovaný bakterie Escherichia coli objevil v sýru Saint-Marcellin Dauphinois (více o tomto případu čtěte zde).

,