Francouzský výrobce sýrů Morbier Cremier při kontrole svých výrobků zjistil výskyt bakterie shigatoxinogenní E. coli, konkrétně v sýrech ze syrového mléka. Okamžitě informoval odběratele těchto sýrů v zemích EU.
Závadný sýr se prodával i v Česku. V obchodě společnosti Český archiv vín si zákazníci koupili přes devět kilo výrobků. Zbývajících skoro 25 kilogramů firma stačila stáhnout z prodeje. Podle Státní veterinární správy má výrobek stále platné datum spotřeby, lze ho tedy vrátit tam, kde byl zakoupen - do kamenných prodejen společnosti Český archiv vín.
Závadný sýrJde o výrobek MORBIER CREMIER - MONTS DE JOUX, číslo šarže 077, datum spotřeby 30.8. 2014 od francouzského výrobce Cooperative des Monts de Joux z Francie, schvalovací číslo FR 25041 001 CE. |
Vážné onemocnění způsobené bakterií se podle veterinářů projevuje zánětem střev, náhlými bolestmi v břiše, krvavým průjmem a zvracením, v některých případech dokonce dochází k trvalému poškození zdraví, výjimečně i k úmrtí. Příznaky se objevují po třech až devíti dnech v závislosti na množství zkonzumované potraviny a na míře kontaminace.
Kvalitní sýryPřinášíme přehled cenově výhodných a kvalitních sýrů. |
Tento měsíc je to už druhý případ závadného sýru, který nakoupila a prodávala společnost Český archiv vín. Na začátku srpna se nebezpečný Shigatoxin produkovaný bakterie Escherichia coli objevil v sýru Saint-Marcellin Dauphinois (více o tomto případu čtěte zde).