Hung Le, jeden z majitelů bageterie Banh-mi-ba.

Hung Le, jeden z majitelů bageterie Banh-mi-ba. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Vietnamec v Česku prorazil s čerstvými bagetami, nyní chystá řetězec

  • 236
Osmadvacetiletý Hung Le během pár měsíců podnikání Čechům ukázal, že vietnamskou kuchyni netvoří jen hovězí polévka pho nebo jarní závitky. V pražské Rybné ulici provozuje bageterii Banh-mi-ba a do dvou let chce mít vlastní řetězec vietnamských bister.

Slogan bageterie Banh-mi-ba (v překladu Tři bagety) zní „Naše cesta za dokonalou bagetou nikdy nekončí“. To cesta osmadvacetiletého Hung Le vedla z vietnamské Hanoje a zatím skončila v Praze.

Do Česka se prý dostal díky náhodě a osudu. „Moji rodiče se poznali v Česku, po svatbě se ale vrátili do Vietnamu. S sebou si vzali jen pohlednice na památku. Když jsem byl malý, tak jsem si obrázky prohlížel a říkal ‚Táto, co je to za místo?‘. Otec vyprávěl o skvělé zemi, hezkých holkách a dobrém pivu. Hned jsem se tam chtěl podívat,“ říká Le.

Bageterii provozuje s dvěma společníky od loňského léta. Denně podle svých slov prodá stovky plněných vietnamských baget plněných různými druhy masa, čerstvou zeleninou, vietnamskými bylinkami či paštikou. „Zaměřujeme se na tradiční přípravu vietnamské kuchyně, nepoužíváme glutamany a dochucovadla. Naší zásadou je, že vše podáváme čerstvé,“ vysvětluje absolvent podnikatelské fakulty Vysokého učení technického v Brně.

„Viděl jsem v televizi Ano, šéfe, kde se všichni tváří, že to podnikání je těžké, ale upřímně, mně to jde samo,“ tvrdí sebevědomě Le. Základ je prý vybrat si dobrý tým spolupracovníků, říká spolumajitel podniku, kde včetně brigádníků pracuje deset lidí.

Do dvou let čtyři pobočky

V budoucnost jeho fastfoodu věří i spekulant s internetovými doménami Jan Barta (rozhovor s ním čtěte zde). Podnikatel, který mimo jiné stojí za projektem ePojištění.cz či bulvárním serverem Extra.cz, bistro podpoří 10 miliony korun.

Společně hodlají budovat řetězec, který do dvou let chce otevřít čtyři pobočky, první podle plánu ještě do poloviny letošního roku. Vietnamské bagety banh-mi zatím v Praze nabízejí pouze dva další podniky.

Je ale nejisté, zda bageterie před založením poboček zůstane na současné pražské adrese. Pře se totiž s radnicí městské části Prahy 1 o vypovězení z nájmu. Le chce na adrese, kde rozjel svůj český byznys, zůstat. O tom, že poptávka po jeho bagetách je velká, svědčí i stovky podpisů na petičním archu, kterými ho jeho zákazníci podpořili.

Na vietnamských bagetách si pochutnávají i bezdomovci

Jeho podnikání má i společenskou rovinu. „Česká škola mě naučila, že dobrý podnikatel nevytvoří jen velký zisk, ale je i zodpovědný vůči společnosti, kde podniká. Od začátku máme filozofii pomáhat druhým,“ vysvětluje Le. Bagety proto mimo jiné posílá do nadace Naděje, díky níž se vietnamská kuchyně dostane mezi lidi bez domova.

Leova rodina se v gastronomii pohybuje už tři generace. Jeho dědeček se původně živil jako kuchař, dnes jako pracovník vietnamského ministerstva kultury cestuje po celé zemi a dbá na to, aby západní kuchyně nepřeválcovala tradiční jídla.

Francouzské bagety se ve Vietnamu (v té době v rámci Francouzské Indočíny) poprvé objevily v roce 1859. Podnikaví obyvatelé Saigonu je začali podávat s hovězím nebo tofu. Dnes jsou bagety banh-mi známé po celém světě. Rádi je mají zejména lidé ve Spojených státech a v Německu, kde se Le při zakládání byznysu inspiroval.