Spor se vede o zařazení jihovýchodní Moravy do jedné ze tří zeměpisných zón, místo vinaři vytouženého "áčka" zatím unie trvá na zóně B.
V praxi to znamená, že moravští vinaři by po vstupu republiky do unie mohli vyrábět vína s minimální cukernatostí osmnáct stupňů. Většina hroznů sklizených na Slovácku má ale cukernatost nižší, mezi patnácti až osmnácti stupni.
"Byl by to pro nás těžký propad," odhadl sklepmistr společnosti AGROSOVÍN Boršice František Dudešek.
"Výnos z vinice by se tady výrazně snížil," poznamenal ředitel uherskohradišťského odboru ministerstva zemědělství Josef Vaculík. Vyrobit víno alespoň s osmnáctiprocentní cukernatostí se totiž na východě Moravy daří jen v klimaticky výjimečně příznivých letech.
Většině místní produkce proto při novém zařazení hrozí, že spadne až někam do kategorie stolních vín. Tím pádem výrazně klesne jeho cena a sníží se zisk výrobců.
Vinařské zóny podle EU | |
Zóna A | například Lucembursko, Německo bez Bádenska |
Zóna B | například Rakousko, Bádensko, sever Francie |
Zóna C (dělí se do dalších 5 kategorií) | například Francie, Itálie, Španělsko, Řecko, Portugalsko |
Vinař Zbyněk Vaďura z Polešovic na Uherskohradišťsku naopak tvrdí, že nemusí být složité vyhovět požadavku unie. Je ale nutné výrazně redukovat úrodu a před sklizní vystřihávat hrozny. "Jenže na to tady téměř nikdo není zvyklý. Každý je šťastný, když má úrodu co nejvyšší."
Jestliže vinaři vědomě zredukují úrodu, musí spoléhat na to, že kvalitnější víno prodají za vyšší cenu. "Pokud by se měla v budoucnu sklízet v podstatě jen přívlastková vína, byla by kvůli vyšší ceně neprodejná," míní Jiří Sedlo.
Zařazení do zóny B si přesto přejí někteří menší pěstitelé ze Znojemska, kteří se na přívlastková vína specializují. "Těsně vedle nás je Rakousko a tam požadovanou cukernatost dosahují běžně. My ji dosáhneme také. I proto jsme přímo pro zařazení do zóny B," vysvětlil Petr Ilgner z Vinných sklepů rodiny Špalkovy v Novém Šaldorfu.
Tuzemští vyjednávači by měli problém definitivně vyřešit ještě letos v létě. "Ministerstvo bude hájit stanovisko, aby celá země byla zařazena do zóny A, a to vzhledem k teplotním průměrům v tuzemsku," ujistil mluvčí ministerstva zemědělství Hugo Roldan.
Rozdělení vín podle cukernatosti | |
Stolní víno | minimálně 11 stupňů |
Jakostní víno | minimálně 15 stupňů |
Vína s přívlastkem | jsou povolena vyrábět pouze z hroznů sklizených ve vybraných viničních tratích a z registrovaných vinic |
KABINET | minimálně 19 stupňů |
POZDNÍ SBĚR | minimálně 21 stupňů |
VÝBĚR Z HROZNŮ | minimálně 24 stupňů |
VÝBĚR Z BOBULÍ | minimálně 27 stupňů |
LEDOVÉ VÍNO | min. 27 st., sbírá se jen při max. teplotě -6 °C |