Zatímco na jihu Moravy většina vinohradníků sklidila hrozny dřív a čekání na mráz vzdala, ve vinici na Vysočině si mohou gratulovat.
Ten den se zapíše zlatým písmem do historie vinařského centra Sádek na Třebíčsku. Na sklonku roku se totiž zdejším vinohradníkům podařil husarský kousek. Čekali na mráz, aby mohli sklidit vzácné ledové víno.
Šest lidí se pustilo do sběru úderem sedmé hodiny ranní, když teploměr po týdnech čekání konečně ukázal vytoužených mínus sedm stupňů. A za necelé dvě hodiny poté, co se hrozny proměnily v mošt, se sádečtí vinaři dozvěděli: Díky obrovské cukernatosti máte nikoli ledové víno, ale výběr z cibéb. Což je král všech vín.
"Výběr z cibéb, tedy hrozinek, je to nejlepší co může mezi víny být. Máme ho úplně poprvé v celé historii našeho vinohradu," zajíkal se před polednem vinohradník Lubomír Lampíř, jenž opečovává jediné vinice na Vysočině.
Hrozny na ledové víno musejí přemrznout při mínus sedmi stupních. Voda uvnitř vymrzne. Hrozny se scvrknou na malou hrozinku. Ledové víno musí mít podle vinařského zákona cukernatost 27 stupňů. Tedy sedmadvacet kilo cukru ve sto litrech moštu. "Když jsme hrozny posbírali a vylisovali mošt, přeměřili cukernatost odborníci z inspektorátu pro víno. Naměřili neuvěřitelných 32,2 stupně cukru. Tedy přes dvaatřicet kilo cukru ve sto litrech moštu," říká Lampář.
Výběr z cibéb je na úrovni ledového vína a patří do nejvyšší kategorie mezi všemi víny. Budou ho prodávat jako jakostní víno s přívlastkem pod názvem Výběr z cibéb.
"Nejraději bychom si ho určitě schovali. Ovšem, zájemcům z řad sběratelů ho prodáme do archivu. Mají se na co těšit. Mošt má vůni pečeného ořechu, akátového medu a mandlí," říká vinohradník. "Sklidili jsme zhruba 390 kilo hroznů a vylisovali asi 150 litrů moštu. Počítám s tímto množstvím vína. Tři měsíce ještě bude kvasit. Do lahví ho stočíme zřejmě v létě," dodal.
Jedni z mála, kteří byli trpěliví a čekání na mráz vydrželi, jsou vinaři ze Sedlece na Mikulovsku.
"Vyšlo to perfektně," pochvaloval si sklepmistr Zemědělského družstva Sedlec Ctirad Králík. Teplotu sledoval celou noc. "Venkovní teploměr máme na váze, kde celou noc sedí vrátný. Průběžně jsem mu volal, jak to vypadá," vzpomíná sklepmistr na jednu z posledních prosincových nocí.
Minus osm bylo už v osm večer, pak teplota o stupeň klesla a díky ranní mlze vinařům vydržel mráz i po dobu, co sklizené hrozny sypali do lisu. Z hektaru sedlečtí vinaři sklidili kolem 25 metráků odrůdy Ryzlink Vlašský a výjimečného vína ovocně-medové chuti z něj vyrobí asi 500 litrů.