Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vinaři připravují vzácné víno

  9:44aktualizováno  9:44
Valtice - Málo obvyklou vinařskou specialitu, takzvaný botrytický výběr, připravují nyní vinaři ze společnosti Vinné sklepy Valtice. Časté střídání teplot na podzim totiž napomohlo ve vinicích k rozšíření ušlechtilé plísně Botrytis cynerea, která nezaměnitelně ovlivňuje vlastnosti vín.

„K výrobě použije firma téměř třicet tun hroznů z odrůdy Neuburské.“ uvedl výkonný ředitel společnosti Marek Šťastný. Hrozny se sklízely 27. listopadu, měly cukernatost sedmadvacet stupňů a obsahovaly velké množství hrozinek, takzvaných cibéb. "Vzniklé víno má medové aroma přezrálých hroznů doplněné vůní hrozinek i krásnou, nasládlou a jemnou chuť," doplnil Šťastný. Odběratelem jsou zejména milovníci přírodně sladkých vín. Cibéby jsou rovněž nezbytné pro výrobu slovenské speciality - Tokajského vína.

Valtičtí chystají i další méně běžný výrobek, takzvané slámové víno. Hrozny pro tento typ nápoje jsou uloženy u dodavatele na staré sýpce, kde v ideálních skladovacích podmínkách sesychají a tím se v nich koncentruje obsah cukru. Lisování hroznů pro výrobu plánuje podnik zhruba na druhý týden března 2004.

Letošní úroda byla podle valtických odborníků výjimečná a lze z ní očekávat vynikající vína. Firma vyrobí ojedinělou kolekci přívlastkových vín výběr z bobulí, tedy získaných z hroznů o minimální cukernatosti 27 stupňů. Jde o odrůdy Sauvignon, Neuburské, Aurelius, Rulandské šedé a modré.

Na slámových roštech vysychají hrozny odrůdy Chardonnay určené pro výrobu slámového vína. (28. listopadu 2003)

Autor:


Témata: Víno, Cukr, Plíseň


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Od každé z pěti zvolených odrůd chystá vinařství rodiny Vaďurů z Polešovic
Vinaři opouštějí obchodní řetězce, sází na vlastní prodejní cesty

Vinařství se postupně odklánějí od prodeje v supermarketech. Nechtějí pod nátlakem korporací snižovat ceny, ani bojovat v kategorii levných vín s těmi...  celý článek

Mobilní minipivovar. Pražská firma chce kontejnery dodávat do Číny i Afriky.
Česká firma chce prorazit s pivovary v kontejneru. Jiná plány vzdala

Z přepravního kontejneru se dá postavit dům i kancelář. Nebo minipivovar. Poslednímu, netradičnímu řešení, jak se svézt na boomu řemeslných piv, věří pražská...  celý článek

Plesnivý uzený bok. V potravinách Jany Říkovské inspekce zjistila nevhodné...
Ředěné i plesnivé. Nejhříšnějšími potravinami jsou víno, med či maso

Největšími propadáky v potravinách jsou z pohledu inspekce víno, maso a mléčné výrobky. Medy se na pranýř dostávají jako čtvrtá nejčastější komodita. Zatímco...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.