Václav Cícha ve vinném sklepě

Václav Cícha ve vinném sklepě - Václav Cícha ochutnává ve svém sklepě letošní víno (28. listopadu 2003) | foto: Tomáš Ventura, iDNES.cz

Vinaři se dočkali mrazivých dnů

Hostěradice - Na vinaře kteří se rozhodli z letošních kvalitních hroznů vyrobit ledové víno, se usmálo štěstí. Mráz klesl někde až k deseti stupňům Celsia a majitelé vinohradů se mohli pustit do sběru zmrzlých bobulí. Nenaplnily se tedy obavy, že teplé počasí, které vládlo ještě před týdnem, úrodu znehodnotí.

Ke sklizni ledového vína využili vinaři na konci letošního roku teprve prvního mrazivého dne. Vinařská specialita se může podle zákona sbírat při alespoň minus šesti stupních Celsia. "Dnes jsme na vinici Volné pole u Hostěradic naměřili při sběru minus deset stupňů a jak to vypadá, na dlouhou dobu to byl asi jediný skutečně mrazivý den. Kdo dnes neposbíral ledové víno, tak už je asi neposbírá," řekl výrobní náměstek Znovínu Znojmo Antonín Zatloukal. Ani jeho lidem však jediný ledový den nestačil k tomu, aby posbírali všechny na kámen zmrzlé hrozny. "Asi třetina jich ve vinici zůstala, takže je posbíráme zítra a uděláme z nich bobulový výběr," dodal Zatloukal.

"Hrozny musí být zmrzlé na kámen. Když je sypete, rachotí jako hrách," říká například Václav Cícha z blatnického vinařství, které nese rodinné jméno už řadu let. Mráz stáhne vodu v hroznech do ledových krystalů a vinaři pak mohou lisovat přímo koncentrovanou vinnou šťávu. Času však při sklizni není nazbyt, zmrzlé hrozny totiž nesmí znovu roztát. "Do dvou hodin se musí zpracovat, hážeme je přímo do lisu," říká Alena Cíchová.

Někteří majitelé vinic ale na mráz už nečekali. Například Vinaři z Vinných sklepů Valtice kvůli tomu úrodu, kterou měli nachystánu na výrobu ledového vína, už minulý týden posbírali. "Domnívám se totiž, že letos kvalitní ledové víno nebude," vysvětlil ředitel společnosti Antonín Šťastný. "Jak se začnou měnit teploty nad nulou a pod nulou, jak to bylo začátkem listopadu, mění se konzistence hroznů a ztrácí se kvalita. Takovému ledovému vínu budou chybět aromatické látky."

Jsou ale i vinaři, kteří věří, že je počasí nakonec nezklame. "Když zamrzne patnáctého prosince, je všechno v pořádku. Před třemi lety jsme hrozny sbírali dvaadvacátého prosince a bylo to dobré," řekl Zdeněk Šilinek ze společnosti Réva Plus z Rakvic.

"Zatím není problém, ledové víno jsme vždycky sbírali až kolem dvacátého prosince. Kvůli mlhám ale víno nyní trochu trpí, začínají opadávat hrozny. Pokud by podobné počasí trvalo třeba ještě čtrnáct dnů, pak by mohly hrozny shnít," konstatoval Petr Ilgner z Vinných sklepů rodiny Špalkovy.