Jeden takový výrobek, pocházející z vinařské rodiny Heinricha Bastena z oblasti německé Mosely, představil nedávno na vinařské výstavě v Litoměřicích dovozce Jan Dutý.
"V Německu je tento produkt značně oblíbený, a i tady téměř všem, kteří se ho napili, zachutnal. Je to příjemně nasládlé, v chuti jsou tóny po medu a jablkách a trochu lze cítit i muškátové aroma typické pro odrůdu Muller Thurgau, z níž je to vyrobeno," představuje Dutý. Někdo podle něho dokonce chuť tohoto nápoje přirovnává k ledovým či slámovým vínům.
Protože v tomto víně nevíně opravdu není alkohol, není přislazované ani nijak chemicky ošetřeno a konzervovávo, mohou ho pít opravdu všichni včetně malých dětí. V České republice je už podle Dutého v nabídce přibližně padesáti vinoték a k jídlu si ho můžete objednat i v řadě restaurací. Lahev i etiketa připomíná klasickou „sedmičku“ vína, jen uzávěr je namísto korku šroubovací. Cena se nyní po vstupu do EU bude pohybovat okolo sedmdesáti až osmdesáti korun za lahev.
Technologie výroby je vcelku jednoduchá. "Hrozny se prostě vylisují a mošt se zchladí, aby se zastavilo kvašení. Pak už se jen filtruje a stáčí," vysvětluje Dutý.
I na tuzemském trhu jsou už k dostání i další nealkoholická vína, která se vyrábí poněkud odlišně. Například další německá firma Carl Jung vyrobí klasické víno a z něho pak vakuově odstraní alkohol.
Podle některých zdrojů uvažují výrobě nealkoholického vína i některé tuzemské firmy.