Konečné pořadí v testu odrůdy Chardonnay
Pořadí výrobce země původu ročník cena (Kč) průměrný počet bodů ve stobodové stupnici
1. ZOD Mikulov (Mikros-vín) ČR 1997 pozdní sběr 244 Kč 83,66
2. Sdružení vinařů Blatnice ČR 1998 kabinet 138 Kč 80,33
3. Sedlecká vína ČR 1998 pozdní sběr, suché 239 Kč 79,33
4. Vinselekt Perná ČR 1996 kabinet, suché 188 Kč 77,16
5. Val d'Orbieu Francie 1997 suché 256 Kč 76,00
6.-7. Undurraga Chile 1998 suché 274 Kč 75,66
6.-7. Agrosovín ČR 1997 pozdní sběr 185 Kč 75,66
8. Víno Nitra Slovensko 1997 suché 127 Kč 73,66
9. Znovín Znojmo ČR 1997 polosuché 193 Kč 73,50
10. Jean d'Aosque Francie 1997 229 Kč 73,00
11. Hungarian Chardonnay Maďarsko * suché (přívlastkové?) 84 Kč 71,50
12. Chateau Valtice ČR 1994 suché 226 Kč 69,83
Poznámka: * bez ročníku PRAMEN: VŠCHT a TEST DNES
Hodnotitelská komise:
Vilém Kraus, profesor Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Lednici na Moravě
Jaroslav Matocha, výrobní náměstek Vinné sklepy Valtice, a.s.
Vladimíra Mrázová, spolumajitelka vinotéky, Brno
Josef Peřina, vedoucí vinohradnictví a vinařství Mikros-vín, Mikulov
Milan Šamánek, vědecký pracovník Kardiocentra Fakultní nemocnice Motol v Praze
Helena Valentová, vedoucí senzorické laboratoře Vysoké školy chemicko-technologické Praha
1. Sdružení vinařů Blatnice, 1998, kabinet, 138 Kč
2. Sedlecká vína, 1998, pozdní sběr, suché, 239 Kč
3. Undurraga Chile, 1998, suché, 274 Kč
4. Agrosovín, 1997, pozdní sběr, 185 Kč
5. ZOD Mikulov (Mikros-vín), 1997, pozdní sběr, 244 Kč
6. Val d'Orbieu Francie, 1997, suché, 256 Kč
7. Jean d'Aosque - Francie, 1997, 229 Kč
8. Víno Nitra Slovensko, 1997, suché, 127 Kč
9. Hungarian Chardonnay - Maďarsko,*, suché (přívlastkové?), 84 Kč
10. Vinselekt Perná, 1996, kabinet, suché, 188 Kč
11. Znovín Znojmo, 1997, polosuché, 193 Kč
12. Chateau Valtice, 1994, suché, 226 Kč
Slovníček pojmů:
Svižní severní typ vína - při mírně vyšším obsahu kyseliny a kysličníku uhličitého je víno tzv. svižné a občerstvující. Severní znamená, že zvýšená kyselina nebo zbytek nedozrálých látek prozrazují pomalé zrání hroznů.
Trpčinka - jemný náznak trpkosti
Plnost vína - délka dojmu
Sevřený dojem - pokud všechny ve víně obsažené látky působí tak, že žádná z nich nevynikla, ale navzájem se neruší
Flavonoidy - žlutá přírodní barviva
Tělo vína - čím je víno tělnatější, tím má více minerálních a dalších organických látek
Dochuť - dojem po spolknutí doušku
Persistence - doba trvání dojmu
Oxidativní - zvýšené působení kyslíku
Hungarian Chardonnay |