Zásilka lahví Chateau Gruaud Larose původně vyplula roku 1871 v podpalubí lodi Marie-Therese a směřovala do Saigonu. O několik měsíců později však koráb uvízl na mělčině v Gasparově úžině v Indonésii a potopil se. Před třinácti lety vrak objevila skupina švýcarských potápěčů.
Podle druhu skla, tvaru ručně dělané lahve a vyraženého znaku se zjistilo, že jde o víno pocházející nejspíše z let 1850 a 1860. Indicií k určení původu byl i útržek nápisu Larose na jedné z beden. Pak už téměř nebylo pochyb, že jde Chateau Gruaud Larose, druhé Cru Classé z Médocu. Dnes je toto víno považováno za jedno z nejlepších druhých Crus Médocu.
Analýzu vyloveného vína provedl Enologický institut z Boreaux, který nakonec dospěl k závěru, že jde o s velkou pravděpodobností o ročník 1869, který byl v Bordeaux přímo excelentní. Etiketa, jimiž jsou lahve opatřeny, jsou replikami těch, které se tehdy používaly.
Pět těchto lahví koupil Tomáš Dominec, ředitel společnosti, která Dům u závoje provozuje. „Bylo to díky mým kontaktům, které ve Švýcarsku mám, takováto vína opravdu nejsou běžně k mání,“ vysvětluje. Sám Tomáš Dominec považuje včerejší večeři za tak trošku bláznivý nápad, který se zrodil i díky požadavku jeho stálých zákazníků takové víno ochutnat. „Jsou to vesměs lidé z tuzemské bankovní sféry,“ prozradil.
Zlatý hřeb večera, kterým toto víno bylo, se podával nikoli na závěr, ale uprostřed slavnosti. Při ní se podávala i další exkluzivní vína a jedly vybrané pokrmy. Menu sestavoval osobně Tomáš Dominec spolu se šéfkuchařem své restaurace a uznávaným enologem Karlem Grofem. Z pokrmů jmenujme například grilované krevety Black Tiger, do růžova pečená prsíčka z divoké kachny, či válečky z laního hřbetu na šípkové omáčce.
O všech k večeři podávaných vínech by se dalo psát dlouze, ale prozraďme jen, že před slavným vínem z lodi se pro srovnání podával dvacet let starý produkt stejného vinařského domu a sladkou tečku obstaralo Chateau ´d´ Yquem 1983.
A jaké bylo Chateau Gruaud Larose 1869? „Barva odpovídala očekávání u více jak stoletého vína - hnědá,světle kaštanová. Ve vůni se pociťovala velmi neobvyklá směs slaných, kouřových tónů, pach zetlelého listí spolu se zřetelným pomerančovým aroma. I chuť byla zcela svérázná, těžko připodobnitelná k jakémukoliv jinému vínu. Jakoby nasládlá, houbová, tabáková, ale nikoli nepříjemná. Ve víně je stále ještě patrná kyselina. Celkový dojem: velmi neobvyklé, ale pitelné a mimořádně zajímavé víno,“ shrnuje Tomáš Dominec.
Pokud byste také měli zájem toto víno ochutnat, vězte, že čtyři lahve jsou stále k mání. Každá z nich ovšem stojí téměř čtvrt milionu českých korun.
Láhev vína Chateau Gruaud Larose 1869. Kdo by ji chtěl mít, musí si připravit zhruba čtvrt milionu korun (16. dubna 2004) |