Cukernatost je podle tajemníka Českomoravské vinohradnické a vinařské unie Martina Půčka na úrovních vynikajících let 1997, 1999 a 2000.
"Pro Českou republiku typické odrůdy Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský budou v kategorii přívlastkových vín velmi aromatické," míní Půček. U červených vín lze podle něj očekávat vysokou barevnost a příjemný obsah kyselin.
"Letošní průměrná cukernatost u námi vykoupených hroznů byla 17,7 stupně, přičemž loňská byla o více než jeden stupeň nižší. Rovněž co se týče objemu si nemůžeme stěžovat. Alespoň na Znojemsku se nepotvrdily prognózy, že úroda bude nižší," řekl MF DNES ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.
Na celostátní úrodě se nijak dramaticky nepodepsalo ani extrémně mrazivé počasí z loňského prosince, které v některých lokalitách zničily révová očka.
I když dostali letos vinohradníci za kvalitní hrozny od zpracovatelů v průměru o jednu až dvě koruny na kilogram více, je rentabilita oboru stále mírně záporná. Až dvě pětiny ploch totiž zabírají odrůdy Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Müller Thurgau, což snižuje jejich výkupní cenu.
Unie vinařů uvádí, že teprve v posledních dvou letech převýšila skutečná výsadba vinic nutnou obnovu asi 600 hektarů ročně. Na konci října tak dosáhla plocha vinic 12 706 hektarů při výrazné snaze o obměnu stávající odrůdové skladby.
Zvyšuje se zájem o modré odrůdy, na českém trhu reprezentované Rulandským modrým, Modrým Portugalem a Zweigeltrebe. "V České republice jsou výrobní kapacity pro plné zásobení trhu vínem, produkce hroznů však nepokrývá ani polovinu spotřeby," uvedl Půček.
Češi vypijí ročně 1,3 milionu hektolitrů vína, tedy asi patnáct litrů na hlavu. Až do srpna 2000 bylo možné do některých vín přidávat téměř polovinu vína dovezeného a směs označovat jako víno z České republiky. Dnes už musí být veškerý dovoz označen.