Právě inspektoři této organizace se na prodejce zaměří. V případě vážnějších prohřešků hrozí provinilcům i desetitisícové pokuty.
První víno vzniklé bouřlivým kvašením vinného moštu v sudech či tancích již včera ve stánku před olomouckým Priorem ochutnal i osmašedesátiletý Olomoučan: "Docela mi chutná, ale raději jsem si dal jen dvě deci. Nejsem žádný znalec, a tak kvalitu moc posoudit nedovedu."
V tomto stánku přijdou dvě deci burčáku z raného sběru na patnáct korun. Litr a půl pořídí zájemce za osmdesát korun.
Také v prostějovské vinotéce a prodejně sudových vín podle vedoucí Marcely Zoubkové burčák prodávají už asi týden. "Máme litr za čtyřiatřicet korun a zájem zákazníků je zatím obdobný jako loni," dodala Zoubková. Prostějovští pro burčák míří k výrobcům do Mikulova. "S prodejem jsme začali zhruba ve stejnou dobu jako loni," ukončila Zoubková.
Podle Jindřicha Smičky budou v kraji počty obchodů a stánků nabízejících burčák teprve postupně přibývat. "Nyní se jedná vlastně o začátek sezony. Například v Olomouci zatím víme jen o dvou třech místech, kde už tento nápoj prodávají," konstatoval Smička.
Počítá proto s tím, že se burčákem, který lze lidem nabízet až do 30. listopadu, budou pracovníci inspektorátu více zabývat v nadcházejících týdnech.
Smičkův předpoklad potvrzují i někteří obchodníci. "Zatím jsme ještě s burčákem nezačali, ale zhruba do konce tohoto týdne jej už nejspíš budeme mít," mínila včera Kateřina Pavlíková z olomoucké vinotéky Seneca. Dodala, že pro své zákazníky tento alkoholický nápoj vozí z jihomoravského Bzence, Bílovic a Sedlece.
Obdobně zatím ještě burčák nezačal nabízet ani vedoucí jedné šumperské prodejny sudových vín Zoltán Hegedüš. "Myslím, že s tím začneme až tak kolem 15. září," dodal Hegedüš.
Přesto podle něj už i nyní lze v regionu koupit kvalitní burčák, vyráběný z rané odrůdy Irsai Oliver. "Ovšem této odrůdy nebývá mnoho a výrobci si ji proto často nechávají pro vlastní potřebu," dodal. I to je důvod, proč by si při nynějším nákupu měli lidé dávat větší pozor, kde a za jakých podmínek nápoj pořídí.
"Byl bych třeba trochu skeptický k burčáku stojícímu celý den na sluníčku v plastové lahvi v pouličním stánku," mínil Hegedüš. Laika navíc lze ošálit například také zkvašeným nápojem z jablek.
Nebo mu prodavač může naservírovat vodou zředěný či cukrem vylepšený mok. Jak tedy rozpoznat ten pravý? Podle odborníků má spíše světlejší, krémovou až béžovou barvu (pokud ovšem není vyrobený z červených hroznů).
Nápoje vyrobené z jablečného nebo jiného ovocného moštu bývají tmavší. Hustší kal nemusí být na závadu. Burčák také má mít znatelnou hroznovou chuť a pracuje, čili kvasí.
Na burčák však nedohlížejí jen vinaři, prodejci a kontroloři, ale také celníci. Ti mají možnost kontrolovat doklady o způsobu nabytí prodávaného zboží. Jak potvrdila tisková mluvčí celníků, kontroly se chystají i v letošním roce.