Největší pražská, tři a půl hektaru velká, vinice je na stejném místě už od středověku. Minimálně za Karla IV. zde hrozny sklízeli a pak až do roku 1925 zde byla vinice nepřetržitě. Pak se změnila v zahradu a kupodivu obnovena byla za nejtvrdšího komunistického režimu na počátku padesátých let. Nynější podoba je ze sedmdesátých let.
Vinice leží na prudkém svahu. "Není sem možno vjíždět s mechanizací, a tak se vše dělá ručně," říká vedoucí vinice, jinak zaměstnankyně botanické zahrady Vladimíra Bahulová.
Původně se zdejší vinná réva zpracovávala ve sklepích pod vinicí stojícího Trojského zámku. V současné době se vozí ke zpracování do Mělníku, i když určité plány na zřízení sklepního hospodářství v Botanické zahradě existují.
Ve viničním domku je malá vinotéka. Tam prodávají několik druhů vín pocházejících z této vinice a také vybrané vzorky produkce kvalitních českých a moravských vinařů. Víno je možné si vypít uvnitř v místnosti u krbu nebo, což je v letošním babím létě obzvláště příjemné, na nádherné terase. Otevřeno tu je vždy, když je otevřena botanická zahrada, tedy každý den mimo pondělků.
Pěstují zde Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Modrý Portugal, Chrupku bílou a červenou, Ryzlink vlašský, Tramín červený, Muškát moravský a Sauvignon. "Postupně tady ale chceme mít zastoupeny všechny v České republice registrované moštové odrůdy," říká Vladimíra Bahulová.