ČTĚTE TAKÉ:
Není umění chutnat, ale pojmenovat
Mezi 32 vzorky získala moravská vína šest stříbrných a šest bronzových medailí, slovenská vína si odnesla tři stříbrné a šest bronzových.
Zajímavější výsledek ale přinesla soutěž odrůd. Ryzlink vlašský vyhrál nad Frankovkou. Potvrdilo se tak, že bílá vína jsou ve zdejších podmínkách lepší než červená.
"Je to další důkaz toho, že bílým vínům se u nás daří lépe než červeným," řekl po testu jeden z porotců, šéfredaktor Vinařského obzoru Richard Stávek.
Porota, která se sešla v Národním vinařském centru v prostorách valtického zámku, měla tentokrát mezinárodní obsazení: zasedli v ní degustátoři z České republiky a Slovenské republiky, tým odborníků doplnili herci Iva Janžurová a Juraj Kukura. Mezinárodní byly i vzorky - polovina pocházela ze slovenských, polovina z pražských hypermarketů.
Frankovky zklamaly a vlašáky neoslnily
PŘEHLED VÝSLEDKŮ
FRANKOVEK
PŘEHLED VÝSLEDKŮ
RYZLINKŮ
Zklamání z toho, že ani tentokrát test nepřinesl žádné zlato, netajil předseda poroty Fedor Malík. "Sešli jsme se tu v takové zlaté konstelaci, tak jsem předpokládal, že jedno dvě zlatíčka budou. A nebyly. Vlašáky nepřesvědčily a frankovky zklamaly," shrnul výsledky degustace.
"Možná jste nám předložili to, co už nikdo nechtěl," prohlásila s trochou nadsázky Iva Janžurová. "Určitě existují i lepší vína, ale ta se do testu nedostala z jednoduchého důvodu - v obchodech nejsou, protože je zákazníci už skoupili," bránila vinaře před kritikou.
Vína tak leda do supermarketu
Více kritiky si vysloužily frankovky. "Jsem z nich velmi zklamaná, čekala jsem, že to bude lepší," prohlásila Olga Jungová z bratislavského Výzkumného ústavu vinohradnického a vinařského.
Průměr a slabší průměr, málo plná, řídká a krátká vína - tak by se dalo v kostce shrnout hodnocení frankovky. "Snaha pěstitelů získat co nejvyšší úrodu se musí nutně podepsat na kvalitě," míní slovenský vinařský odborník Ján Števlík. Jakost vína je totiž zákonitě tím vyšší, čím méně hroznů bylo před sklizní na jednom keři.
Vítěz testu Absolutním vítězem obou testů se stalo Moravíno Valtice. Ryzlink vlašský, pozdní sběr, ročník 2000 získal nejvyšší počet bodů, ke zlatu mu chyběla jen desetinka bodu. Stříbro získala i Frankovka kabinet ročníku 2000. Valtická firma tak opět potvrdila své kvality, její vína se v testech MF DNES pravidelně umisťují na předních místech. |
To by pro vinaře znamenalo snížit výnos buď zimním řezem, nebo protrháváním hroznů. Přinutit by je k tomu měl nový vinařský zákon, který určuje nejvyšší hektarový výnos pro lepší kategorie vín.
Další kritika šla na vrub nízkého obsahu alkoholu. "Pokud nemá červené víno alespoň dvanáct procent alkoholu, tak je to skutečně jen víno do supermarketu, skoro až do krabice," tvrdí sommeliér a novinář Libor Nazarčuk. Méně než dvanáct procent měly tři čtvrtiny posuzovaných vzorků.
Netrpělivost vinohradníků
Ryzlinky vlašské byly podstatně lepší. Všichni se shodli na tom, že dnešní ryzlinky už nemají moc společného s těmi řídkými kyselými víny, jaká jsme znali v minulosti. Přesto se ani ony nevyhnuly kritice.
"Ta vína byla uspěchaná. Z předčasné sklizně. Hrozny ryzlinku si musí počkat, než dorostou do zralosti. Pak jsou z nich krásné osmnáctileté kočky, a tohle všechno byla spíš taková hravá koťata," prohlásil známý slovenský vinohradník Miroslav Petrech.
Jak vyplynulo z diskuse, je to problém, který se netýká jen této odrůdy. Vinohradníci nemají trpělivost počkat si, až budou hrozny dokonale zralé. "Ze špatně vykynutého těsta také neuděláte dobrý koláč," říká Petrech.
A jak komentovala výsledky testu slovenská část poroty? Podle některých to je náhoda, že česká vína byla lepší, podle jiných to odráží situaci na Slovensku. "Na Moravě je mnohem větší konkurence mezi vinaři než na Slovensku, a to dělá hodně," míní nitranský obchodník s vínem Miloš Ševčík.