Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vodní filtry je třeba vybírat s rozvahou

aktualizováno 
Zdá se vám, že je balená pitná voda drahá a ta z veřejné sítě vám nevoní ani nechutná? Pak nezbývá než si doma upravit stáčenou vodu vlastním filtrem.
Zdá se vám, že je balená pitná voda drahá a ta z veřejné sítě vám nevoní ani nechutná? Pak nezbývá než si doma upravit stáčenou vodu vlastním filtrem. Výsledkem bude pití chutnější a jen o pár haléřů dražší než přímo z kohoutku. Jen kvůli zdraví je však investice několika stovek až tří tisíc korun celkem zbytečná, protože ani voda z vodárny škodit nesmí.

Chuť vody uhlíkové filtry vylepší, protože z ní odstraní chlor a jeho sloučeniny. Nicméně takto upravená voda se pramenité ze zdroje hluboko pod zemí nevyrovná. Vybrat správné zařízení na úpravu vody však není jednoduché, protože ne každý filtr se hodí pro každou vodu. Velkou chybou je použít filtr pro městskou vodu k úpravě vody ze studně nebo do filtru na baterii napustit teplou vodu. ''Pak se filtr znehodnotí dříve, než by vydržel při správném užívání,'' říká Zdeněk Pospíchal z Ústavu ekologického inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Největší hrozbou pro vodní filtry jsou bakterie, které se rády množí na aktivním uhlí - nejčastější náplni těchto zařízení. ''Pokud jsou filtry bakteriostaticky ošetřeny stříbrným povlakem nebo měděnými a zinkovými pilinami, žádné nebezpečí nehrozí, protože všechny živé organismy v nich okamžitě hynou,'' navazuje brněnský odborník Zdeněk Pospíchal. Své tvrzení opírá o výsledky vlastních měření, za pravdu mu dávají také zkoušky běžných nádobových a bateriových filtrů, které zadal před dvěma lety spotřebitelský časopis Test (nemá s MF DNES nic společného) v ekologické laboratoři Peal. Důležité je udržovat filtry v čistotě a jejich náplně včas měnit. U levnějších zařízení to bývá už po třech týdnech, ale jsou i takové vložky, které vydrží déle než dva roky. ''Měnit náplně, až když má voda nepříjemnou chuť nebo zápach, je pozdě. Vyplatí se odhadnout podle informace od výrobce, jak dlouho se může vložka používat,'' doplňuje Zdeněk Pospíchal. Mnohé testy evropských spotřebitelských organizací prokázaly, že v běžném provozu domácnosti mohou filtry být zdrojem bakterií. Kvalitní vodní filtr se také pozná podle toho, jestli má omezený průtok vody. K tomu slouží tryska, která však u malých bateriových filtrů zpravidla chybí. Bez dostatečných informací o vodě, kterou je třeba upravit, i nabídce trhu bývá zákazník často ztracen, protože jen málo prodavačů dokáže v obchodech správně poradit a školení dealeři zase obvykle chtějí prodat za každou cenu. Navíc je třeba si dát pozor na podomní prodejce, kteří se snaží vnutit k úpravě pitné vody přístroje, jež vyrábějí vodu pro technické účely.

Druhy vodovodních filtrů

* nádobové filtry - pro vodu, z níž jsou cítit chlorované sloučeniny, nebo je voda přirozeně zbarvená dohněda až žlutozelena

* třetí kohoutky umístěné u dřezu nebo na vodovodní baterii - pro stejnou vodu jako nádobové filtry

* vsazené do potrubí - pro vodu nazrzlou od železa nebo manganu, která barví prádlo při praní nebo WC mísu při splachování

Podle čeho vybírat vodní filtr

* znát složení vody, která se bude upravovat
* dát přednost výrobkům s podrobným popisem účinků
* volit model s menším průtokem vody
* filtrační náplně by měly být ošetřeny proti bakteriím
* řídit se doporučením od výrobce

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Klobásy taliány v řeznictví Matek
Pozor na gastro suvenýry z masa, nabádají kvůli prasečímu moru potravináři

Potravinářská komora doporučila, aby si lidé nevozili ze zahraničí tepelně neopracované masné výrobky, mohl by se z nich šířit zárodky afrického moru prasat....  celý článek

Ilustrační foto
Vinaři mají svatého Martina, bramboráři chtějí napodobit jejich úspěch

Pěstitelé brambor odstartovali projekt na podporu konzumace raných odrůd. Věří, že se jim podaří napodobit úspěch, jaký mají vinaři se svatomartinským vínem....  celý článek

Ilustrační foto.
Bezlepkové potraviny mají méně bílkovin a vlákniny, více éček a vyšší cenu

V obchodech přibývá potravin s označením „bez lepku“. Pro lidi s celiakií, nesnášenlivostí lepku, je taková dieta nutností. V poslední době se ale stala módním...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.