![]() Jak obstálo v testu čtěte zde |
Primární aromatické aminy se uvolňují z plastů, které jsou barvené takzvanými azobarvivy. A nemusí to být jen černá barva.
"Mimochodem není to černá, ale hodně sytá fialová. Nejde ani tolik o barvu - PAA jsme už měli i u červené nebo žluté - jako o druh plastu a způsob zpracování," vysvětluje Jiří Samsonek ze zlínského Institutu pro testování a certifikaci.
"Azobarviva se rozkládají při vysokých teplotách. U polyetylenu to není tak kritické, protože ten se zpracovává při 160 stupních, zatímco polyamid skoro při 300 stupních Celsia. A to už je teplota, při které se z azobarviv začínají primární aromatické aminy uvolňovat."
Černý plast neznamená automaticky nebezpečí
Neplatí tedy, že každá černá měchačka či naběračka musí být škodlivá. Záleží na výrobci. Ten většinou sídlí v Číně. "I tam lze vyrobit kvalitní a bezpečný výrobek, pokud se postupuje podle správné výrobní praxe," říká Jitka Sosnovcová ze Státního zdravotního ústavu.
"Otázku polyamidového kuchyňského náčiní řeší Evropa zhruba poslední dva roky. A ukazuje se, že se někdy k výrobě používají i recyklované plasty."
Někteří si kvalitu hlídají
Pokud si myslíte, že distributor musí povinně prověřovat kvalitu dovážených výrobků, jste na omylu. "Výrobce nebo dovozce musí dodávat na trh jen bezpečné výrobky, které odpovídají předpisům. Je povinen dodržovat vyhlášku. A ta neříká, že každá várka výrobků musí být testována," vysvětluje Jiří Samsonek.
Ale někteří výrobci to dělají dobrovolně. "Než uvolní zásilku na trh, přesvědčí se, že je v pořádku. Pokud není, vrátí ji zpět dodavateli."
Na čínské dodavatele totiž nelze úplně spoléhat. "Často se stává, že první výrobek, který se přiveze na trh, otestujeme a je v pořádku, ale jaká kvalita je těch následných, které jsou v dalších kontejnerech, to nikdo neví." Proto je podle něho důležité, aby dovozce kvalitu pravidelně prověřoval.
Návrat ke staré dobré vařečce
Problém primárních aromatických aminů je v tom, že zákazník v žádném případě nebezpečí nerozezná. Měli bychom se tedy raději černému polyamidovému náčiní vyhnout?
"Když bych měla někomu radit, tak řeknu - raději tento typ výrobků vůbec nekupovat," říká odbornice na plasty Jitka Sosnovcová.
"Polyamid je materiál vhodný svými vlastnostmi, ale kdo chce snížit riziko, že přijde do kontaktu s karcinogenními látkami, tak by se měl černému polyamidovému náčiní raději vyhnout."
A kdo se nechce praktického nádobí vzdát, neměl by ho nechávat dlouho ve styku s potravinami. "Naběračkou nabrat polévku, ale už ji nenechávat v hrnci delší dobu, při krátkodobém kontaktu se riziko snižuje."
Nylon? Obchodní název pro polyamid
Přestože se mluví o polyamidovém náčiní, slovo "polyamid" na žádném z výrobků nenajdeme, většina je označena slovem "nylonové".
"Nylon je vlastně komerční název pro polyamid typu 66, podle míst, kde vlákno vzniklo - New York a Londýn. Stejně jako se pro polyamid typu 6, který mimochodem jako první připravil Otto Wichterle, ujal název silon, protože vydrželo určitou sílu," vysvětluje zajímavosti vláken Jiří Samsonek.
Černé kuchyňské nástroje nejsou všechny z jednoho druhu plastu. "Dělají se z různých materiálů. Pokud jsou z polyamidu 66, jsou většinou dobré. Pokud jsou vyrobeny z polyamidu 6, jsou více náchylné na uvolňování PAA."