Tak by se daly shrnout výsledky testu čtrnácti výčepních lahvových piv velkých i menších značek, jejž zorganizovala redakce MF DNES. Chuťově je "naslepo" posuzovali sládkové z malých pivovarů a pedagogové ze Střední průmyslové školy potravinářské technologie v Praze 2 a laboratorně je zkoumali odborníci z pražského Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Chutnají možná stejně, ale dobře
Pivař, který dává přednost levnějšímu výčepnímu pivu před ležákem, si v obchodě nemusí příliš lámat hlavu, kterou značku koupit. Rozdíl v chuti není příliš velký. Nehraje tak velkou roli, zda se pivo vařilo v Plzni, Budějovicích, Jihlavě, Humpolci, Brně, Nošovicích či Náchodě. Všechny značky chutnají dost podobně. "Jsou mezi nimi minimální rozdíly," zaznělo jako jeden hlas po degustaci.
Každý obyvatel České republiky vypije za rok 160 litrů piva. |
To, že chutnají stejně, neznamená, že chutnají špatně. Ba naopak. "Před patnácti lety by stejný test dopadl takhle: piva výrazně lepší, piva průměrná a piva výrazně horší. Prostě by mezi nimi byly větší rozdíly. A člověk, který by byl zvyklý, by po chuti bezpečně rozeznal značku," shodli se degustátoři. Když jim redakce po skončení testu "odhalila karty", ukázalo se, že jen málokdo trefil správnou značku. V současném testu tedy žádné velké chuťové rozdíly nebyly. Velmi dobrá a velmi vyrovnaná kvalita, mohl by znít závěr. Všechna piva skončila lépe než průměr. Horší než nadprůměrná známka se nekonala. Na druhé straně ani jedno pivo nezískalo ocenění "mimořádné".
Které pivo je nejlepší? |
Ankety se zúčastnilo celkem 5 532 čtenářů. Hlasovali pro značku piva, která jim chutná, bez ohledu na to, zda jde o desítku či dvanáctku, pivo lahvové či točené: |
1. Pilsner Urguell 1159 2. Gambrinus 984 3. Radegast 540 4. Budějovický Budvar 517 5. Staropramen 379 6. Bernard 292 7. Zlatopramen 219 8. Starobrno 216 9. Ostravar 141 10. Velkopopovický Kozel 134 11. Krušovice 132 12. Holba 89 13. Svijany 80 14. Litovel 53 15. Zubr 50 16. Primátor 43 17. Černá Hora 36 18. Platan 33 19. Regent 31 20. Braník 31 21. Hostan 28 22. Rebel 22 23. Klášter 21 24. Konrád 19 25. Samson 17 26. Velvet 16 |
Vítězem testu se s těsným rozdílem bodů stal Gambrinus. Na školním vysvědčení by měl z chuti jedna minus. Všechna ostatní by si vysloužila dvojku nebo dvě minus.
Ležáky by nejspíš dopadly jinak
V debatě, která se rozproudila mezi odborníky po skončení testu, zaznělo, že piva z moderních pivovarů jsou určitě kvalitnější než dřív, ale zároveň se víc k sobě chuťově přiblížila. Profesorka Gabriela Basařová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, považovaná za jednoho z největších odborníků na výrobu piva u nás, si na rozdíl od nich nemyslí, že by se bohatost chutí typická pro česká piva vytrácela. "Pivovary, alespoň ty významné, si to hlídají, je to přece jejich devíza na světovém trhu. Všechny naše základní značky je možné odlišit jak analyticky, tak chuťově. Kdo trochu víc pivu rozumí, automaticky pozná prazdroj od budvaru a budvar od staropramenu," říká v rozhovoru pro MF DNES (viz strana E3). Je pravděpodobné, že větší chuťová odlišnost se projeví u ležáků. Ty jsou koneckonců vlajkovou lodí každého pivovaru a důležitým vývozním artiklem.
Místo desítky pijeme devítku
Zajímavější výsledky, alespoň pro laiky, přinesly laboratorní analýzy. Ukázalo se, že testovaná piva nejsou desítky, ale devítky. I když některým do desítky chybělo pouhých několik desetin, některým dokonce několik setin procenta. Je nutné říci, že výrobci tím žádné předpisy neporušují. Dělení na stupně už několik let neplatí.
Bývalé osmičky, desítky a dvanáctky nahradilo dělení na piva výčepní a ležáky. A výčepní může být jak osmička, tak desítka. Pokud výrobce nedeklaruje stupně přímo na obale, musí dodržet jediné: obsah extraktu nesmí klesnout pod osm procent. "Desítku" na obalu pivo mít může jen tehdy, když obsah extraktu původní mladiny neklesne pod 10 procent. V mladině, pivním polotovaru před kvašením, by tedy muselo být devadesát procent vody a deset procent důležitých látek uvolňovaných ze surovin - chmele, ječmene.
Výsledky laboratorních testů najdete ZDE |
A co na to pivař?
A jak se na devítku bude dívat pivař, který věří, že si domů v lahvi výčepního odnáší desítku? Nejspíš to bude ji bude považovat za stejnou nepoctivost jako, když mu hospodský do půllitru natočí nepoctivou míru. S tím rozdílem, že v hospodě se může ozvat, u lahvového piva tu možnost nemá. I kdyby chtěl, u výrobce by se stejně ničeho nedovolal. Pro- testovat může tam, kde vznikl současný "pivní" předpis, na ministerstvu zemědělství.
Podívejte se, jak výčepní piva chutnala porotě. |