Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Před 85 lety se poprvé objevily mražené potraviny. Inspirací byli Inuité

  10:54aktualizováno  10:54
Zajít do obchodu a koupit si mraženou zeleninu, rybí filé nebo nějaký polotovar je dnes naprosto samozřejmé. Ve 30. letech 20. století to ale byla naprostá novinka, zmrazené potraviny si poprvé mohli před 85 lety, 6. března 1930, koupit obyvatelé Springfieldu v americkém státě Massachusetts.

Průkopník zmrazování potravin Clarence Birdseye zpočátku narážel na nedůvěru zákazníků. Až na samém prahu 30. let se vše obrátilo k lepšímu a Birdseye zbohatl. | foto: Profimedia.cz

Pokusy se zmrazováním potravin sice existovaly už dříve, až Clarence Birdseye ale začátkem 20. století přišel na to, že nejlepších výsledků se dosáhne tehdy, je-li jídlo zmrazeno rychle a na velmi nízkou teplotu.

Fotogalerie

Birdseye na svůj objev přišel v Arktidě, kde během rybaření s kanadskými domorodými Inuity zjistil, že ryba, kterou chytil při extrémně nízkých teplotách a která tak ihned zmrzla, později chutnala téměř jako čerstvá.

Po návratu do USA přišel na to, jak dosáhnout rychlého a hlubokého zmrazení uměle. Zpočátku ale narážel na nedůvěru zákazníků, první jeho firma dokonce zbankrotovala. Až na samém prahu 30. let se vše obrátilo k lepšímu a Birdseye zbohatl.

Svůj patent prodal, ale nadále se zabýval jeho zdokonalováním.
Birdseye zemřel 7. října 1956 na infarkt ve věku 69 let. Jeho jméno dnes nese jedna z nejprodávanějších amerických značek mražených potravin.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pivo (ilustrační foto)
Test výčepních piv: laikům chutnala piva, která experti odsoudili

Dvanáct druhů výčepních piv ze sudů testovaly dvě poroty: odborná a laická. U laiků zvítězil Primátor, u expertů piva velkých značek. Běžní konzumenti celkově...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Němci kralují českému maloobchodu. Následují Nizozemci a Britové

Největší obchodní řetězce na českém trhu ovládají majitelé hlavně z Německa. Ve třiceti největších řetězcích s převahou rychloobrátkového zboží, které celkem...  celý článek

Ilustrační foto.
Bezlepkové potraviny mají méně bílkovin a vlákniny, více éček a vyšší cenu

V obchodech přibývá potravin s označením „bez lepku“. Pro lidi s celiakií, nesnášenlivostí lepku, je taková dieta nutností. V poslední době se ale stala módním...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.