Pokusy se zmrazováním potravin sice existovaly už dříve, až Clarence Birdseye ale začátkem 20. století přišel na to, že nejlepších výsledků se dosáhne tehdy, je-li jídlo zmrazeno rychle a na velmi nízkou teplotu.
Birdseye na svůj objev přišel v Arktidě, kde během rybaření s kanadskými domorodými Inuity zjistil, že ryba, kterou chytil při extrémně nízkých teplotách a která tak ihned zmrzla, později chutnala téměř jako čerstvá.
Po návratu do USA přišel na to, jak dosáhnout rychlého a hlubokého zmrazení uměle. Zpočátku ale narážel na nedůvěru zákazníků, první jeho firma dokonce zbankrotovala. Až na samém prahu 30. let se vše obrátilo k lepšímu a Birdseye zbohatl.
Svůj patent prodal, ale nadále se zabýval jeho zdokonalováním.
Birdseye zemřel 7. října 1956 na infarkt ve věku 69 let. Jeho jméno dnes nese jedna z nejprodávanějších amerických značek mražených potravin.