Nadnárodní společnost Mondelēz rozhněvala spotřebitele, když přesunula výrobu Tradičních piškotů Opavia do Polska. Ty od té doby chutnají jinak, vypadají jinak a liší se i údaje na obale (psali jsme zde).
Lidé se zlobí na Opavii kvůli polským piškotům. Vyzývají k bojkotu |
Zatímco však chuť je spíše subjektivní záležitostí a tvar nemusí o kvalitě produktu nic vypovídat, uvedené hodnoty na výrobku nelze zpochybnit.
Jak upozornil internetový pořad A Dost! „nové“ piškoty uvádí například 50 procent mouky, zatímco dříve obsahovaly 54 procenta. Sto gramů výrobků má nově 360 kalorií oproti 390 kaloriím z minulosti. Přesto se podle výrobce receptura nijak nezměnila.
„Rozdílné informace na obalu jsou způsobeny výhradně změnou metodiky výpočtu nutričních hodnot a složení výrobku, ke které došlo již v červnu 2014. Zatímco dříve byly údaje uváděné na obale stanovovány na základě manuální kalkulace a laboratorní analýzy, nyní jsou stanovovány na základě standardnějšího systémového výpočtu,“ řekl mluvčí společnosti Lukáš Hora.
Dodal, že fyzický obsah jednotlivých složek zůstává stejný.
100 g | Dříve | Nyní |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1660kJ/390 kcal | 1520kJ/360 kcal |
Bílkoviny | 11 g | 9,6 g |
Sacharidy | 75 g | 69,5 g |
Tuky | 4,9 g | 4,3 g |
Vláknina | 1,8 g | 2,3 g |
Bez konzervantů a barviv | Neuvedeno | |
Nízký obsah nasycených mastných kyselin | Neuvedeno | |
54% pšeničné mouky | 50% pšeničné mouky | |
Zdroj: A Dost! |
Odborník: Pravděpodobnější je, že se receptura změnila
Podle Jan Pivoňky z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT je takové vysvětlení možné.
Vzhledem k tomu, že se téměř všechny výživové údaje posunuly směrem dolů, ale považuje za pravděpodobnější, že došlo k zásahu do receptury. „Z doložených dat to ale spíše vypadá, že se skutečně změnila receptura,“ míní Pivoňka.
Podle něj lze z uváděných hodnot dopočítat, že obsah vody a nespalitelných minerálních látek (takzvaného popela) vzrostl z 7,3 procent na 14,3 procenta.
„Vypadá to, že piškoty mají nyní vyšší obsah vody, což je zlevňuje,“ říká Pivoňka. Dodává však, že pro prokazatelné ověření by bylo nutné provést laboratorní test starých a nových piškotů.
Pro Mondelēz přináší přitom změna metodiky výpočtu spíše nevýhody. Na starém obale totiž výrobce uváděl, že piškoty mají nízký obsah nasycených mastných kyselin.
Od doby, kdy začal hodnoty počítat jinak, to však podle Horova vyjádření už tvrdit nemůže. „Nízký obsah nasycených mastných kyselin na přední straně obalu již neuvádíme z toho důvodu, že po změně metodiky výpočtu již nesplňujeme zákonem stanovený limit pro toto tvrzení,“ dodal Hora.