Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z coly v plastu utíkají bublinky

aktualizováno 
Že se bublinky z otevřené lahve za chvíli vypaří jak pára nad hrncem, je jasné nejen pivařům.
Že se bublinky z otevřené lahve za chvíli vypaří jak pára nad hrncem, je jasné nejen pivařům. Že by se ale vytratily i z lahve zavřené? I to je možné, pokud je lahev plastová a dlouho stála v teple. Oxid uhličitý se totiž z plastových lahví postupně vytrácí. Vysvětlení pro ty, kterým se třeba někdy zdálo, že plastová lahev při otevření nezasyčí, při nalévání nepění a ve skleničce se objeví jen pár unavených bublinek. S důkazem, že colové nápoje v PET lahvích ztrácejí časem oxid uhličitý a s ním i svou charakteristickou chuť, přišel nedávno švýcarský spotřebitelský časopis Saldo. V laboratoři zkoumal třicet různých plastových lahví čtyř značek a zjistil, že značná část oxidu uhličitého z nich ještě před koncem doby trvanlivosti vyprchá. Ztráty mohou být podle Švýcarů 43 procent a nejvýraznější jsou u půllitrových lahví. Že PET materiál, který používají výrobci sycených nealkoholických nápojů, může propouštět oxid uhličitý, potvrzuje i Jaroslav Čepička z Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemicko-technologické. Úbytek bublinek podle něj neovlivňuje jen druh materiálu, ale také teplota, čas a chemické složení nápoje. Čím koncentrovanější a kyselejší je nápoj, tím větší má sklon k uvolňování a ke ztrátám oxidu uhličitého," říká odborník na kvasnou technologii. Ztrátám také napomáhá teplota. Čím je vyšší, tím větší jsou ztráty. Svou roli hraje také doba od naplnění a světlo. Zkrátka všechny faktory, které mohou narušit křehkou rovnováhu oxidu uhličitého v přesyceném nápoji, vyvolávají obecně sklon k jeho uvolňování a ztrátám." Výrobci coly o problému vědí, někteří jej řeší tím, že do PET lahví dodávají víc oxidu uhličitého než do skleněných lahví, jiní snižují dobu trvanlivosti. To je i případ českého výrobce coca-coly. Vzhledem k tomu, že materiál PET je částečně propustný pro oxid uhličitý, dochází při skladování k postupnému snižování jeho množství v nápoji," uvádí regionální ředitel pro vnější vztahy firmy Coca-cola Beverages Zdeněk Vilímek. Proto mají nápoje v lahvích PET sníženou dobu minimální trvanlivosti oproti ostatnim typům." Kdo se chce nápoje bez bublinek vyvarovat, neměl by PET lahve skladovat v teple a měl by je včas spotřebovat.
Autor:


Témata: Test iDNES.cz


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

(ilustrační snímek)
Po aféře s kontaminovanými vejci roste zájem o biovejce. Jde o miliardy

Rozbité okno představuje dvě zprávy – špatnou pro majitele, dobrou pro sklenáře. Skandál se zakázaným fipronilem ve vajíčkách z nizozemských velkochovů...  celý článek

Vejce se signaturou BE, tedy Belgií coby zemí původu
Většina směsi z toxických vajec na Slovensku již byla použita

Většina z dodávek vaječné směsi s nadměrným obsahem nebezpečné látky fipronil, které v uplynulých týdnech skončily ve čtyřech bratislavských hotelech, byla již...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.