Jeden z našich nejznámějších tvrdých sýrů původem z nizozemského Edamu. Název není chráněn, a tak má mnoho různých podob, např. Eidam, Eidam cihla, Eidam blok na smažení, Eidam koule, Eidamská cihla, Eidamský blok, Eidamský sýr, Eidamský salámový sýr, Edamer (SRN)
Ementál
Tvrdý sýr s tvorbou ok původem ze švýcarského Emmenthalu. Název není chráněn, někdy se mluví o sýrech tzv. ementálského typu. Patří sem např. Ementál, Primátor, Ementaler (SRN)
Gouda
Tvrdý sýr původem z nizozemské Goudy typově podobný eidamu. Název není chráněn. Příklady: Krásná Haná gouda, Světlan minigouda, Goudaland
Čedar
Tvrdý sýr anglického původu, typický "anglosaský". Název není chráněn.
Olomoucké syrečky
Jediný sýr, který vznikl na základě původní české receptury. Základní surovinou pro jeho výrobu je tvaroh. Ze všech sýrů je nejméně tučný
Sýry typu Moravský blok
Tvrdý sýr pocházející z Moravy, chutí se nejvíce blíží ementálu. Příklady obchodních názvů: Moravský blok, Vladan, Libínský sýr, Petr Vok.
Sýry holandského typu s tvorbou ok
Velká skupina sýrů různého původu s podobnou charakteristikou. Chráněny jsou obvykle jednotlivé obchodní názvy. Do této skupiny patří např. Madeland, Madeland Light, Maasdamm (Nizozemí), Leerdammer (Nizozemí)
Plísňové sýry s plísní na povrchu
Sýry různého druhu a původu s kulturou plísně Penicillium camemberti. Nejznámější obchodní název tohoto druhu sýra Camembert je chráněný, proto se v ČR vyrábí pod jinými názvy, např. Hermelín, Kamadet, v SR např. pod názvem Encián.
Plísňové sýry s plísní uvnitř hmoty
Sýry různého druhu a původu s kulturou plísně Penicillium roqueforti uvnitř, např. Niva, Roquefort (Fr.), Gorgonzola (It.).
Uzené sýry
Pestrá skupina různých sýrů. Nejčastěji se udí eidamy nebo pařené "bačovské" sýry. Pestré jsou i jejich obchodní názvy, např. Eidamský uzený blok, Eidamský sýr uzený, Eidamský salámový polotvrdý, Fojtův dukát, Koliba, Jesenická cihla uzená, Jihočeský uzený
Parmazán
Ojedinělý druh tvrdého sýra z okolí italské Parmy. Jako jediný ze sýrů se používá strouhaný a spíše jako koření než jako sýr. Název není chráněn.
Ovčí sýry
Základní surovinou pro jejich výrobu je místo kravského ovčí mléko. Hrudkující ovčí sýr je známý jako brynza, je-li pařen v horké vodě, stává se z něj pařený sýr (parenica). Může se dále upravovat, např. udit (Koliba) nebo očkovat plísní (Roquefort).
Kozí sýry
Vzhledem k výchozí surovině mají typickou vůni i chuť. U nás se vyrábí např. Tylžský kozí sýr.
Romadúr
Měkký sýr výrazné chuti a vůně zrající pod mazem, původem z Romadouru (SRN), název nechráněn. Sýrem podobného typu jsou také např. náš Maršovský sýr, Rytíř Žumbera nebo pivní sýry.
Bílé sýry
Velmi slané sýry (obsahují až 5 % soli). Typickým sýrem tohoto druhu je tzv. balkánský sýr, vyráběný u nás hlavně na export na Blízký východ, Jadel, který je navíc pařený, anebo řecká feta, často vyráběná z ovčího nebo kozího mléka.
Nezrající sýry
Jsou určeny ke spotřebě vzápětí po výrobě. Klasickým příkladem je Gervais (Fr.) anebo naše Lučina.
- středa 21. března 2001