Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z obchodu do laboratoře chladicím vozem

  9:29aktualizováno  9:29
Test byl zaměřen na prodej rizikových potravin, u kterých zejména v letním období hrozí, že se v nich rozmnoží bakterie, pokud nebudou uchovávány při nízkých teplotách.
Test byl zaměřen na prodej rizikových potravin, u kterých zejména v letním období hrozí, že se v nich rozmnoží bakterie, pokud nebudou uchovávány při nízkých teplotách. Redaktoři navštívili ve dnech 19. a 21. srpna 51 obchodů s potravinami (lahůdky, cukrárny, malé samoobsluhy i velké 14 městech. Nakoupili celkem 85 vzorků potravin určených k přímé spotřebě, balených i vážených, které musí být uloženy při nízkých teplotách. Sledovali při tom, zda jsou chladicí pulty opatřeny teploměrem, jak to vyžadují předpisy, a jakou ukazují teplotu. Okamžitě po zaplacení změřil odborný pracovník veterinárního ústavu v potravinách teplotu a uložil je do chladicího vozu s kontrolovanou teplotou. V něm pak byly převezeny do laboratoře Státního veterinárního ústavu v Praze k mikrobiologickým rozborům. Analýzy zjišťovaly obsah mikroorganismů podle příslušných vyhlášek. Prodejny o testu nevěděly, náklady hradila redakce ze svého rozpočtu.

***

Test DNES v České televizi
Více o testu 24. září v 18.25 na ČT 2 v pořadu Černé ovce

Lahůdky a zákusky musí být před zkažením chráněny nízkou teplotou.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Druhé finálové utkání hokejové extraligy mezi Kometou a Zlínem (18. dubna)...
Podniky diskriminovaly nevidomé i fanoušky Komety, odhalila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila v prvním čtvrtletí pět případů diskriminačního jednání v obchodech a restauracích. Inspektoři za to uložili tři pokuty v...  celý článek

Hotový uvařený kečup
Kaufland prodával kečup s klamavým obsahem rajčat, výrobek musí stáhnout

V kečupu vyrobeném v Polsku byla jen polovina rajčat, která v něm podle informace na obale měla být, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.