Z obchodu do laboratoře chladicím vozem

Test byl zaměřen na prodej rizikových potravin, u kterých zejména v letním období hrozí, že se v nich rozmnoží bakterie, pokud nebudou uchovávány při nízkých teplotách.
Test byl zaměřen na prodej rizikových potravin, u kterých zejména v letním období hrozí, že se v nich rozmnoží bakterie, pokud nebudou uchovávány při nízkých teplotách. Redaktoři navštívili ve dnech 19. a 21. srpna 51 obchodů s potravinami (lahůdky, cukrárny, malé samoobsluhy i velké 14 městech. Nakoupili celkem 85 vzorků potravin určených k přímé spotřebě, balených i vážených, které musí být uloženy při nízkých teplotách. Sledovali při tom, zda jsou chladicí pulty opatřeny teploměrem, jak to vyžadují předpisy, a jakou ukazují teplotu. Okamžitě po zaplacení změřil odborný pracovník veterinárního ústavu v potravinách teplotu a uložil je do chladicího vozu s kontrolovanou teplotou. V něm pak byly převezeny do laboratoře Státního veterinárního ústavu v Praze k mikrobiologickým rozborům. Analýzy zjišťovaly obsah mikroorganismů podle příslušných vyhlášek. Prodejny o testu nevěděly, náklady hradila redakce ze svého rozpočtu.

***

Test DNES v České televizi
Více o testu 24. září v 18.25 na ČT 2 v pořadu Černé ovce

Lahůdky a zákusky musí být před zkažením chráněny nízkou teplotou.