Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z přírodních cukrů jsou nejsladší ty ovocné

  14:11aktualizováno  14:11
- Doba žlučníkových záchvatů a žaludků přeplněných vánočními sladkostmi odeznívá jen velmi pomalu, takže nejeden nenasyta teď omdlévá už jen při pohledu na obyčejný cukr. Lze se jen dohadovat, co by u takto labilního člověka vyvolala představa, že cukrů je vedle nejznámějšího řepného ještě celá dlouhá řada. Cukry (sacharidy) jsou sloučeniny, které se dělí podle složitosti na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy.
Všechny poskytují na gram stejné množství kalorií, avšak liší se sladkostí. Nejsladší je fruktóza, která se nachází v ovoci a v medu. Následuje sacharóza, tedy všeobecně známý cukr krystal, krupice či moučka, a glukóza, kterou lze kromě ovoce a medu najít i v zelenině. Na konci se pak tísní sladový cukr maltóza a laktóza, jež se vyskytuje v mléce. Cukr má dva negativní účinky na zdraví. "Zubům nejvíce škodí glukóza a sacharóza, které se ve světě vyrobí 110 megatun ročně," uvádí Ivana Tichá z odboru technologie a analytiky Výzkumného ústavu cukrovarnického v Praze. Druhý problém představují tzv. prázdné kalorie, které neobsahují jiné prospěšné živiny. Podle britského spotřebitelského časopisu Health Which? je rozhodující forma, v jaké se cukr přijímá. Zatímco sacharidy v ovoci, zelenině či obilninách obvykle riziko pro zuby nepředstavují, stolní cukr, med či různé sirupy už tak nevinné nejsou. Pro zubaře je zajímavé, nejen jak často, ale také jaké množství cukru člověk sní. Jak uvádí britský časopis, lékaři doporučují zachovat cukr v hlavních jídlech a snížit množství zákusků. Jakékoliv průběžné cucání, uždibování či usrkávání sladkých potravin jen prodlužuje kontakt zubů s cukrem. Některé firmy vyrábějící dietní potraviny nebo potraviny s nízkým obsahem cukrů uvádějí ve složení použití ovocné šťávy namísto cukrových sirupů. Jiné potraviny s nízkým obsahem cukru využívají umělá sladidla, jako jsou acesulfam, aspartam či sacharin. To může pomoci při prevenci zubního kazu, avšak podle časopisu Health Which? se názory liší na to, zda umělá sladidla mohou napomoci snížení váhy. Některé studie totiž ukazují, že lidé mají sklon kompenzovat chybějící kalorie nadměrným příjmem potravy.

Sladkost cukrů

Látka Stupeň sladivosti

sacharóza 1
fruktóza 1,3 - 1,8
glukóza 0,5 - 0,7
maltóza 0,3 - 0,5
laktóza 0,2 - 0,4
sacharin 1) 200 - 700
acesulfam 1) 200
aspartam 1) 180 - 200

Poznámky: 1) umělé sladidlo
Pramen: Listy cukrovarnické a řepařské (11/99)

Sacharidy

Monosacharidy (nejjednodušší cukry)

- Glukóza (ovoce, zelenina, med)
- Ftuktóza (ovoce, med)

Oligosacharidy (2 - 10 jednotek monosacharidů)

- Sacharóza (cukrová třtina, řepa)
- Laktóza (mléko)
- Maltóza (slad)

Polysacharidy (10 - 100 jednotek monosacharidů)

- Škrob (brambory, pšenice, kukuřice, rýže)
- Celulóza, pektiny (vláknina) (zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny)

Pramen: Výzkumný ústav cukrovarnický, Praha

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pražští celníci zajistili tisíce párů padělané obuvi.
Celníci u Sapy zabavili přes dva tisíce párů padělaných bot za 7,5 milionu

Celníci zabavili u pražské tržnice Sapa více než dva tisíce párů padělků sportovní obuvi. Sklad v bývalé betonárně Zapa byl plný kartonových krabice s obuví...  celý článek

Vejce
Německo, Belgie a Nizozemsko stahují miliony toxických vajec z trhu

Miliony nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem s vysoce toxickou účinnou látkou fipronil začaly tento týden stahovat z trhu Německo, Belgie a...  celý článek

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů
Kontroly našly u biopotravin jen minimum pochybení. Češi jim přesto nevěří

Češi biopotravinám nedůvěřují, shodují se lidé z branže. Proto také jejich spotřeba za západní Evropou zaostává. Kontroly však ukazují, že bioprodukty patří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.