Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Za názvem sardinky se skrývá dvacet různých ryb, zjistil test

  16:31aktualizováno  16:31
Pokud kupujete sardinky v konzervě a nečtete pozorně etikety, máte velkou šanci, že si pochutnáte na úplně jiných rybách, než jsou právě sardinky. Magazín dTest zjistil, že za tímto názvem se skrývá mnoho jiných druhů ryb.

Sardinky. | foto: Profimedia.cz

Sardinky jsou často jen obchodním názvem. V konzervách se totiž vedle sardinek skrývá přes dvacet různých druhů ryb. Kromě sleďů a šprotů také třeba sleďovce nebo ančovičky.

Zjistil to magazín dTest, který nechal provést laboratorní testy 17 výrobků s názvem sardinky, zakoupených v tuzemských obchodech. Výrobce tím nic neporušuje, ale druh ryb musí být jasně označen.

„Obchodní název ‚sardinky‘ může být uveden i na konzervách, které obsahují jiné druhy ryb než pravé sardinky,“ uvedla Hana Hoffmannová z dTestu. Na takových konzervách ale musí být uvedeno ‚výrobek typu sardinek‘.

Výrobek tak například může nést název Baltické sardinky, přestože v Baltu sardinky nežijí (loví se ve Středozemním moři a v Atlantiku), a přestože výrobek obsahuje šproty.

Kdo se nechce nechat napálit a chce se pochutnat na pravých sardinkách, měl by hledat označení ‚konzervované sardinky‘, které bude uvedeno drobným písmem vedle složení nebo latinský název Sardina pilchardus. Někteří výrobci mají ve skutečnosti v uvádění těchto informací na obalu nedostatky.

Nejhůře z pohledu chuti dopadly právě šproty s názvem Baltické sardinky značky Big Fish. Výrobek také obsahoval ocasní ploutve, které konzervované sardinky mít nesmějí, a kůže ryb byla potrhaná, uvedl dTest. Podobně dopadly drobné šproty s názvem Baltické sardinky značky King Oskar.

Ze smyslového hodnocení vyplynulo, že menší ryby se víc rozpadají. Větší sice více odolávají tepelnému zpracování, ale mohou být vláknité a mít tvrdší šupinky.

„Na drobnější rybky jsme narazili u výrobků Eva, Hamé a Adriatic Queen, větší byly v konzervách Isabel, Jadran a Tesco a Nixe z Lidlu. Všechny jmenované patřily k nejchutnějším a vysloužily si za chuť velmi dobré nebo dobré známky. V testu zvítězily Sardinky v rostlinném oleji Jadran, které dobře chutnaly a nejlépe dopadly ve zkouškách obsaženého množství masa,“ uvedla Hoffmannová.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační foto.
Bezlepkové potraviny mají méně bílkovin a vlákniny, více éček a vyšší cenu

V obchodech přibývá potravin s označením „bez lepku“. Pro lidi s celiakií, nesnášenlivostí lepku, je taková dieta nutností. V poslední době se ale stala módním...  celý článek

Ústav konzervace potravin VŠCHT Praha porovnával kvalitu stejných výrobků...
PŘEHLEDNĚ: Které výrobky jsou v Česku šizené a které lepší než v Německu

Méně masa, více separátu, menší množství sýru ve stejně velké krabičce. I tak upravují výrobci tytéž produkty pro zákazníky v různých zemích. Podívejte se na...  celý článek

Ilustrační foto
Vinaři mají svatého Martina, bramboráři chtějí napodobit jejich úspěch

Pěstitelé brambor odstartovali projekt na podporu konzumace raných odrůd. Věří, že se jim podaří napodobit úspěch, jaký mají vinaři se svatomartinským vínem....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.