náhledy
V Hostíně u Vojkovic na Mělnicku začala sezona chřestu.
Autor: ČTK
Letos v Hostíně a jeho okolí roste chřest na zhruba 150 hektarech půdy, což je asi o 20 hektarů více než v loňském roce.
Autor: ČTK
Nejefektivnější je ruční sklizeň chřestu. Mechanická sklizeň nedokáže udržet kvalitu plodiny.
Autor: ČTK
Bílý chřest vyrůstá z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla.
Autor: ČTK
Zelený chřest dorůstá na světle, proto v něm na rozdíl od bílého (na snímku) probíhá fotosyntéza a obsahuje zelené barvivo chlorofyl.
Autor: ČTK
Sklizeň chřestu je třeba dobře načasovat, protože roste rychle - za den průměrně o osm centimetrů.
Autor: ČTK
Bílý chřest vyrůstá z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla.
Autor: ČTK
Po sklizení je třeba chřest co nejdříve zchladit, aby nezhořkl.
Autor: ČTK
Chřest se třídí podle kvality na speciální lince. Kamera na ní chřest vyfotí a pozná, do kterého kastlíku má chřest spadnout.
Autor: ČTK
Do 48 hodin od sklizně odjíždí chřest k zákazníkům.
Autor: ČTK