Tuky
Jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Dávají dvakrát víc energie než sacharidy a bílkoviny. Proto jejich nadměrná spotřeba vede k nadváze. Zdravější jsou tuky obsahující nenasycené mastné kyseliny, tedy zejména tuky rostlinné, těch bychom měli jíst zhruba dvě třetiny, živočišných jen jednu třetinu.
Sacharidy (cukry)
Jsou pohonnou látkou pro náš organismus, dodávají mu energii. Složité sacharidy (v pečivu, rýži, ovesných vločkách, těstovinách, potravinách obsahujících škrob, luštěninách a v mouce) se rozkládají v organismu jen postupně, proto zaručují plynulou dodávku energie. Naproti tomu jednoduché sacharidy (cukr, ovoce, sladkostí, limonády) se rychleji dostávají do krve, pocit sytosti se tedy dostaví rychleji, ale dříve také zmizí, hlad a s ním nutnost znovu jíst je tu opět.
Bílkoviny
Jsou pro výživu nepostradatelné, nebol jsou stavebními kameny našeho organismu. Tvoří je aminokyseliny, z nichž některé si tělo dokáže vyrobit samo, jiné musí získávat z potravy. Hodnotnější jsou z tohoto hlediska bílkoviny živočišné (v mase, mléku a mléčných výrobcích, vejcích) než rostlinné (v luštěninách). Ideální je oba zdroje bílkovin kombinovat.
Vedle těchto tří základních stavebních prvků obsahuje naše strava ještě vitaminy, minerální látky, stopové prvky a vodu. Ty nás sice přímo neživí, ale jsou nezbytné pro funkci organismu. Jsou především v ovoci a zelenině, ale také v rybách, mase, mléce, obilninách...
Kolik energie dodá
1 gram i gram tuku = 9 kcal = 37,8 kJ
1 gram uhlohydrátů = 4 kcal = 16,8 kJ
1 gram bílkovin = 4 kcal = 16,8 kJ
1 kcal = 4,2 kJ