Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Základní pilíře stravy

aktualizováno 
Veškerá strava, kterou přijímáme, obsahuje v různém množství kalorie.
Veškerá strava, kterou přijímáme, obsahuje v různém množství kalorie. Ty zajišťují organismu energii potřebnou k životu. Zdrojem kalorií jsou tuky, sacharidy a bílkoviny. Zdravá strava by měla být založena na rovnováze mezi příjmem a výdejem energie. Pouze 70 % výdeje energie spotřebuje náš základní metabolismus - při jídle, spánku, dýchání... O zbytek se musíme postarat sami aktivně. Kdo víc energie přijímá než vydává, tloustne.

Tuky

Jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Dávají dvakrát víc energie než sacharidy a bílkoviny. Proto jejich nadměrná spotřeba vede k nadváze. Zdravější jsou tuky obsahující nenasycené mastné kyseliny, tedy zejména tuky rostlinné, těch bychom měli jíst zhruba dvě třetiny, živočišných jen jednu třetinu.

Sacharidy (cukry)

Jsou pohonnou látkou pro náš organismus, dodávají mu energii. Složité sacharidy (v pečivu, rýži, ovesných vločkách, těstovinách, potravinách obsahujících škrob, luštěninách a v mouce) se rozkládají v organismu jen postupně, proto zaručují plynulou dodávku energie. Naproti tomu jednoduché sacharidy (cukr, ovoce, sladkostí, limonády) se rychleji dostávají do krve, pocit sytosti se tedy dostaví rychleji, ale dříve také zmizí, hlad a s ním nutnost znovu jíst je tu opět.

Bílkoviny

Jsou pro výživu nepostradatelné, nebol jsou stavebními kameny našeho organismu. Tvoří je aminokyseliny, z nichž některé si tělo dokáže vyrobit samo, jiné musí získávat z potravy. Hodnotnější jsou z tohoto hlediska bílkoviny živočišné (v mase, mléku a mléčných výrobcích, vejcích) než rostlinné (v luštěninách). Ideální je oba zdroje bílkovin kombinovat.

Vedle těchto tří základních stavebních prvků obsahuje naše strava ještě vitaminy, minerální látky, stopové prvky a vodu. Ty nás sice přímo neživí, ale jsou nezbytné pro funkci organismu. Jsou především v ovoci a zelenině, ale také v rybách, mase, mléce, obilninách...

Kolik energie dodá

1 gram i gram tuku = 9 kcal = 37,8 kJ
1 gram uhlohydrátů = 4 kcal = 16,8 kJ
1 gram bílkovin = 4 kcal = 16,8 kJ
1 kcal = 4,2 kJ
Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(ilustrační snímek)
Po aféře s kontaminovanými vejci roste zájem o biovejce. Jde o miliardy

Rozbité okno představuje dvě zprávy – špatnou pro majitele, dobrou pro sklenáře. Skandál se zakázaným fipronilem ve vajíčkách z nizozemských velkochovů...  celý článek

Druhé finálové utkání hokejové extraligy mezi Kometou a Zlínem (18. dubna)...
Podniky diskriminovaly nevidomé i fanoušky Komety, odhalila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila v prvním čtvrtletí pět případů diskriminačního jednání v obchodech a restauracích. Inspektoři za to uložili tři pokuty v...  celý článek

Vejce se signaturou BE, tedy Belgií coby zemí původu
Většina směsi z toxických vajec na Slovensku již byla použita

Většina z dodávek vaječné směsi s nadměrným obsahem nebezpečné látky fipronil, které v uplynulých týdnech skončily ve čtyřech bratislavských hotelech, byla již...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.