Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zdravá klobása, která pomáhá zažívání, bude na trhu možná už letos

  11:40aktualizováno  11:40
Řezníci z Valašska a vědci ze zlínské univerzity testují uzeninu, která je stejně zdravá jako jogurt. Ovčácká klobása, v níž se spojuje maso a látky, které pomáhají trávení, už má i první výsledky.

Ovčácká klobása. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Uzenina má totiž v sobě tolik propagované probiotické kultury a vlákninu, které jsou známé hlavně ve spojení s jogurty.

"Mléčné výrobky mají rády spíše ženy, ovčácká klobáska bude zase chutnat mužům," uvedl s nadsázkou Jan Hrabě z Ústavu technologie a mikrobiologie potravin zlínské univerzity. Právě on spolu s dalšími kolegy výrobu odborně hlídá a kontroluje.

René Martinka, spolumajitel firmy Carnex ve Francově Lhotě, stojí mezi klobáskami ve zrající komoře.
René Martinka, spolumajitel firmy Carnex ve Francově Lhotě, stojí mezi klobáskami ve zrající komoře.
René Martinka, spolumajitel firmy Carnex ve Francově Lhotě, stojí mezi klobáskami ve zrající komoře.

Ovčácká klobása z Francovy Lhoty může pomáhat lidem, kteří mají střevní problémy, potřebují vyčistit vnitřní orgány po dlouhodobém užívání antibiotik, a prospívá i zažívacímu traktu.

Testování a zkoušky trvají už rok. Zlínští vědci totiž svou technologii nechtěli nechat jen tak bez povšimnutí a přihlásili ji na Úřadu průmyslového vlastnictví. Uzenina s probiotiky zřejmě prvním podobným českým výrobkem s oficiálním ověřením.

Dalším tajemstvím je skopové maso

"Sám jsem ji zkoušel. Skutečně zlepšuje zažívání, vyprazdňování a pozitivně působí na imunitu," potvrdil Ivan Holko ze zlínské univerzity. Výsledná klobása bude jedinečná i z dalších pohledů. Řezníci na Valašsku ji například vyrábějí ze skopového masa.

Zajímavá je i výroba. Syrové ovčí maso, ochucené a doplněné probiotiky se totiž do konečného stavu upravuje sušením za studena. Tím se z klobásy ztratí pachuť skopového masa.

Jan Hrťán míchá skopové maso se zdravými kulturami do Ovčácké klobásy.
Ovčácké klobásy vyrábí firma Carnex ve Francově Lhotě.
Ovčácké klobásy vyrábí firma Carnex ve Francově Lhotě.

Odborníci na výživu podobné výrobky doporučují, čímž boří mýty o nezdravých uzeninách.

"Je to pro mě novinka. Pokud obsahuje probiotika i vlákninu, určitě bude zdravá," nepochybuje specialistka na výživu a vedoucí nutričních terapeutů krajské nemocnice ve Zlíně Veronika Martincová. Skopové je navíc podle ní prospěšné už samo o sobě. "Jde o biomaso, má v sobě řadu bílkovin."

Ovčácká klobása už je k dostání v několika firemních prodejnách společnosti Carnex ve Zlínském kraji. Zatím ale jen bez zdravých bakterií. Na tu probiotickou si budou muset ještě několik měsíců počkat.

Povinné testování a sledování účinků probiotické uzeniny je totiž zdlouhavé. Výrobce by chtěl klobásu uvést na trh ještě letos.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Chátrající budova pražského Hlavního nádraží na snímku ze srpna 2014
Na hlavní nádraží v Praze se vrátí stavbaři, dostane novou fasádu a střechu

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vybrala projektanta na rekonstrukci fasády a zastřešení historické budovy pražského hlavního nádraží. Stavební práce na...  celý článek

Po kauze společnosti Včelpo s ukrajinským medem, nakupuje čím dál víc zákazníků...
Veterináři pozastavili činnost Včelpu, který prodával med s antibiotiky

Jihomoravští veterináři nepravomocně pozastavili činnost společnosti Včelpo, kterou vlastní Český svaz včelařů. Firma se proti rozhodnutí odvolala, případ...  celý článek

Aukrorobot.cz
Aukro nefunguje, jak má. Nový systém má díry a péče o klienty je pomalá

Aukro, největší obchodní portál v Česku, změnilo majitele a platformu, na které fungovalo. Pro uživatele to ale nedopadlo dobře. Doposud spokojené prodejce...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.