Ovčácká klobása.

Ovčácká klobása. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Zdravá klobása, která pomáhá zažívání, bude na trhu možná už letos

  • 49
Řezníci z Valašska a vědci ze zlínské univerzity testují uzeninu, která je stejně zdravá jako jogurt. Ovčácká klobása, v níž se spojuje maso a látky, které pomáhají trávení, už má i první výsledky.

Uzenina má totiž v sobě tolik propagované probiotické kultury a vlákninu, které jsou známé hlavně ve spojení s jogurty.

"Mléčné výrobky mají rády spíše ženy, ovčácká klobáska bude zase chutnat mužům," uvedl s nadsázkou Jan Hrabě z Ústavu technologie a mikrobiologie potravin zlínské univerzity. Právě on spolu s dalšími kolegy výrobu odborně hlídá a kontroluje.

René Martinka, spolumajitel firmy Carnex ve Francově Lhotě, stojí mezi klobáskami ve zrající komoře.
René Martinka, spolumajitel firmy Carnex ve Francově Lhotě, stojí mezi klobáskami ve zrající komoře.
René Martinka, spolumajitel firmy Carnex ve Francově Lhotě, stojí mezi klobáskami ve zrající komoře.

Ovčácká klobása z Francovy Lhoty může pomáhat lidem, kteří mají střevní problémy, potřebují vyčistit vnitřní orgány po dlouhodobém užívání antibiotik, a prospívá i zažívacímu traktu.

Testování a zkoušky trvají už rok. Zlínští vědci totiž svou technologii nechtěli nechat jen tak bez povšimnutí a přihlásili ji na Úřadu průmyslového vlastnictví. Uzenina s probiotiky zřejmě prvním podobným českým výrobkem s oficiálním ověřením.

Dalším tajemstvím je skopové maso

"Sám jsem ji zkoušel. Skutečně zlepšuje zažívání, vyprazdňování a pozitivně působí na imunitu," potvrdil Ivan Holko ze zlínské univerzity. Výsledná klobása bude jedinečná i z dalších pohledů. Řezníci na Valašsku ji například vyrábějí ze skopového masa.

Zajímavá je i výroba. Syrové ovčí maso, ochucené a doplněné probiotiky se totiž do konečného stavu upravuje sušením za studena. Tím se z klobásy ztratí pachuť skopového masa.

Jan Hrťán míchá skopové maso se zdravými kulturami do Ovčácké klobásy.
Ovčácké klobásy vyrábí firma Carnex ve Francově Lhotě.
Ovčácké klobásy vyrábí firma Carnex ve Francově Lhotě.

Odborníci na výživu podobné výrobky doporučují, čímž boří mýty o nezdravých uzeninách.

"Je to pro mě novinka. Pokud obsahuje probiotika i vlákninu, určitě bude zdravá," nepochybuje specialistka na výživu a vedoucí nutričních terapeutů krajské nemocnice ve Zlíně Veronika Martincová. Skopové je navíc podle ní prospěšné už samo o sobě. "Jde o biomaso, má v sobě řadu bílkovin."

Ovčácká klobása už je k dostání v několika firemních prodejnách společnosti Carnex ve Zlínském kraji. Zatím ale jen bez zdravých bakterií. Na tu probiotickou si budou muset ještě několik měsíců počkat.

Povinné testování a sledování účinků probiotické uzeniny je totiž zdlouhavé. Výrobce by chtěl klobásu uvést na trh ještě letos.

,