Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zeleninové chipsy jsou zdravější? Omyl, jsou plné škodlivin

  10:07aktualizováno  10:59
Lupínky z řepy, celeru nebo pastináku, které se v posledních letech objevily na trhu, považuje řada lidí za „zdravější“ brambůrky. Čekají v nich vitaminy, minerály, vlákninu a méně soli i tuku. Jenže to je zásadní omyl.

I když je na počátku jejich výroby zdravá surovina, téměř vše, co bylo v zelenině původně dobré, se při smažení utopí v oleji. Laboratorní analýzy zeleninových lupínků, které si nechala MF DNES zpracovat na přelomu listopadu a prosince, ukázaly, že jsou tyto chipsy především bohatým zdrojem tuků, soli, kalorií, dusičnanů a především rakovinotvorného akrylamidu.

Kompletní výsledky testu si můžete přečíst zde

„Očekávali jsme, že chipsy budou poměrně tučné a slané a také že by mohly obsahovat akrylamid, ale jeho množství nás překvapilo,“ komentoval výsledky analýz Jan Pivoňka z laboratoře Eurofins, která vzorky testovala.

Je to paradoxní, ale tradiční bramborové lupínky jsou méně škodlivé než ty z kořenové zeleniny. Obsahují sice přibližně stejně kalorií, tuku a soli, zato akrylamidu citelně méně. Pro představu: 100gramový sáček brambůrků má v průměru energetickou hodnotu kolem 2 200 kJ, 32 gramů tuku a 1,5 gramu soli. Pokud spořádáte stejné balení smažené zeleniny, dostanete do těla energii přibližně 2 100 kJ a k tomu 31,5 gramu tuku a 1,3 gramu soli.

Oprava

V původním textu nám omylem vypadla značka pro mikrogram, údaje o obsahu alkrylamidu jsou správně v mikrogramech na kilogram.

Jenže zatímco v brambůrkách odhalil test MF DNES v roce 2010 od 81 do 1 126 μg/kg akrylamidu, ve smažených zeleninových chipsech kolísal jeho obsah od 530 do 2 700 μg/kg. A to už je zásadní rozdíl. „Vaše testy potvrdily, že je to problém,“ podotýká profesorka Jana Hajšlová z pražské VŠCHT. Ve zdejším Ústavu analýzy potravin a výživy už v roce 2014 jedna studie prokázala, že právě zeleninové chipsy obsahují velké dávky akrylamidu.

Přitom tuto karcinogenní látku, která se jinak vyskytuje v mnoha pečených, smažených, fritovaných nebo pražených pokrmech, doporučuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin co nejvíce omezovat. Sleduje proto její výskyt v bramborových chipsech, hranolcích, pečivu, sušenkách, cereáliích, kojenecké výživě nebo kávě. O zeleninové lupínky se však zatím nikdo výrazně nezajímal.

Důležité je však připomenout, že výrobci chipsů aktuálně neporušují žádné předpisy, protože pro akrylamid, který byl v potravinách objeven až v roce 2002, neexistují závazné zdravotní limity. Jen doporučení Evropské komise – brambůrky by podle něj měly obsahovat maximálně tisíc mikrogramů akrylamidu na kilogram. Jenže toto doporučení se vztahuje výhradně na lupínky vyrobené z brambor.

Některé firmy, které zeleninové chipsy smaží a jež oslovila MF DNES, přitom o problému s akrylamidem vědí. „Dokud jsme používali palmový olej, měli jsme naměřené hodnoty akrylamidu pod hodnotami doporučenými Evropskou komisí. Na slunečnicový olej jsme přešli po výtkách spotřebitelů a na přání našich zákazníků. V současné době testujeme další oleje a hledáme nejpříznivější variantu,“ reagoval například Michael Tretter, jehož společnost Chips Praha vyrábí zeleninové lupínky Tretter’s.

V nich laboratorní testy objevily 2 600 μg/kg akrylamidu, ještě o něco hůř dopadly chipsy FarmLander a DeLuxe, které shodně obsahovaly 2 700 μg/kg akrylamidu.

Podívejte se, jak se zeleninové chipsy vyrábějí:





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů
Kontroly našly u biopotravin jen minimum pochybení. Češi jim přesto nevěří

Češi biopotravinám nedůvěřují, shodují se lidé z branže. Proto také jejich spotřeba za západní Evropou zaostává. Kontroly však ukazují, že bioprodukty patří...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Češi nakupují na webu jako diví, za šest měsíců utratili 46 miliard

Internetoví prodejci letos předpokládají, že jejich obrat poprvé překročí magickou stomiliardovou hranici. Výsledky za první pololetí ukazují, že k tomuto cíli...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.