Zhruba poslední třetina ze šestnácti výrobců však ztratila na vítěze 13 a více bodů. Lze to vysvětlit mimo jiné i tím, že v obchodech, kde např. láhve vína špatně skladují, lze koupit kvalitu poněkud horší.
Láhve koupené v běžných obchodech opět anonymně hodnotila komise odborníků složená z výrobců vín a vedoucí senzorické laboratoře, laickou část poroty tentokrát zastupoval lékař.
Test vedl vysokoškolský profesor Vilém Kraus, který révu vinnou šlechtí a o víně přednášel na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Lednici na Moravě. V senzorické laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze dostávali členové komise anonymně vzorky vína vychlazeného na 12,6 stupně skrz okénko do jakýchsi kójí, které je od sebe oddělovaly. Do hodnotících formulářů nejprve u každého vzorku popsali jeho vzhled, poté vůni a nakonec chuť. V deseti kolonkách zatrhávali počty bodů, jejichž součet činil sto. Čím tedy získalo víno více bodů, tím bylo lepší.
Hodnocení probíhalo v naprosté tichosti, pouze u jednoho vzorku téměř všichni členové povytáhli obočí a víno komentovali, neboť ze skleničky cítili korkovou zátku. Korek přehlušil vůni vína, a tak laborantka musela otevřít druhou láhev stejného výrobce (Znovín Znojmo), která už byla v pořádku a víno komise nakonec přece jen bodovala. Ředitel Znovínu Pavel Vajčner, který shodou okolností v hodnotitelské komisi tentokrát byl, nakonec po odevzdání bodovacích archů a odtajnění vzorků vadný korek komentoval: "S nekvalitními korky se občas potýkají i ty největší firmy. Pochopitelně, čím je korek levnější, tím větší je pravděpodobnost, že bude horší."
Testovaná vína lze roztřídit do několika skupin
Hodnocení profesora Viléma Krause podle poznatků členů komise.
Vína z příznivého ročníku 1997:
Nejvýraznější odrůdový charakter ze všech nakoupených vín měla dvě vína. Veltlínské zelené z Velkých Pavlovic (Vinium a.s. - 1997; suché; 43 Kč; 80,0 bodu) a veltlínské zelené ze Znojma (Znovín a.s. - plněno 1998; suché; 43 Kč; 80,83 bodu). Obě vína dobře vystihovala charakteristické působení půdních a klimatických podmínek dané oblasti. Velkopavlovický veltlín zelený, který zřejmě pochází ze sprašových půd, má jemnou vůni lipového květu a lučních květin. Je harmonický a láká k opakovanému napití. Je to víno pro družnou chvíli mezi přáteli. Znojemský veltlín zelený se představil s typickou dýmovou, poněkud do hořkomandlova přecházející vůní charakteristickou pro kamenitější půdy prvohorních zvětralin Znojemska. Je to víno plné, vhodné k jemným úpravám masitých jídel. Jakost obou vín, zvláště s ohledem na příznivou cenu, je velmi dobrá.
Od ostatních vín se nejvíce odlišovalo veltlínské zelené z Ratíškovic (Zera a.s. - 1997 plněno 1999; suché; 60 Kč; 88,66 bodu), které představovalo svěží typ veltlínského z lehčích půd, přitahovalo jemností projevu, harmonií a vyvážeností složek a dalo vyniknout určité eleganci a pitelnosti na úkor odrůdového charakteru. Je to víno vhodné k předkrmům a k malému zakousnutí při lehké zábavě.
Vína z klimaticky méně příznivého ročníku 1996:
U těchto vín nevynikal odrůdový charakter veltlínského, neboť byl překryt různě intenzivními a kvalitativně rozdílnými tóny zrání vína podle podmínek uložení ve výrobních podnicích. Nejpříznivěji se vyvíjelo veltlínské zelené ze severnější uherskohradišťské oblasti (Agrosovín a.s. Boršice - 1996 lahvováno 1998; suché; 76 Kč; 84,83 bodu). Je sice útlého a méně výrazného projevu, ale vzhledem k výsadbě této odrůdy v tak nezvykle severním položení vinice dosáhlo víno i v horším ročníku pozoruhodně jemné konstituce chuťových látek.
Reduktivní projev se střední plností a jemnou hořčinou mělo veltlínské zelené ze Sedlce u Mikulova (ZD Sedlec u Mikulova - 1996; suché; 119 Kč; 81,33 bodu).
Naopak oxidativnější ráz s vysokou barevností, mohutnějším tělem a s ohnivějším působením alkoholu vzniklého při vyšší kvasné teplotě mělo veltlínské zelené z Révovínu ve Velkých Bílovicích (Révovín - 1996 plněno 1998; suché; 57 Kč; 82,33 bodu).
Staromilským charakterem vína zrajícího delší dobu na sudu působilo veltlínské zelené ze Šaldorfu (Modrý sklep Agrodružsto Nový Šaldorf - 1996; suché; 55 Kč; 80,0 bodu), v němž převládly zcela procesy zrání nad odrůdovým i oblastním charakterem.
Ostatní vína odrůdy veltlínské zelené se prezentovala průměrnou jakostí, s nevýraznými odrůdovými vlastnostmi a byla více poplatná ročníku a velkovýrobní technologii:
* Valtické zámecké - plněno 1998; suché; 52 Kč; 78,83 bodu
* Templářské sklepy Čejkovice - plněno 1998; polosuché; 54 Kč; 78,66 bodu
* Víno Mikulov - bez označení ročníku; suché; 51,90 Kč; 78,5 bodu
* Bohemia Vinum - 1996; suché; 85 Kč; 77,5 bodu
* Vinopol Velké Bílovice - plněno 1998; suché; 56 Kč; 76,0 bodu
* Chateau Sovín - 1996; suché; 89 Kč; 75,83 bodu
* Movino Veľký Krtíš - 1996; polosuché; 55 Kč; 74,16 bodu
* Zdeněk Forman Nové Bránice - 1996 plněno 1998; suché; 64 Kč; 68,5 bodu
* Josef Líbal Horní Dunajovice - plněno 1998; 74 Kč; 59,83 bodu
anketa
Při jakých příležitostech pijí členové poroty veltlínské zelené?
Vilém Kraus, pedagog Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Lednici na Moravě:
Veltlínské zelené piji rád při družné zábavě s přáteli, protože se u nich pak déle dá vydržet. Jinak tuto odrůdu mám rád především v kategorii přívlastkových vín kabinet a pozdní sběr. Líbí se mi znojemské veltlíny pro jejich zvláštní charakter.
Helena Valentová, vedoucí senzoriské laboratoře VŠCHT Praha:
Jen k lehčím jídlům, spíš na začátku menu.
Miloš Michlovský, vinař, Rakvice:
Zásadně na žízeň. K jídlu téměř vůbec, nanejvýš k zeleninovým salátům.
František Musil, vinař, Dolní Kounice, okr. Znojmo:
Piji ho k jídlu a občas i samotné. Mám ho rád pro jeho typický odrůdový charakter.
Milan Šamánek, vědecký pracovník Kardiocentra Fakultní nemocnice Motol v Praze:
Piji ho velice rád, je to běžné konzumní víno. Musí být ale dobré - nejvíce mi chutná od rakouských vinařů. Piji ho před i po jídle, nejlépe však večer, což je důležité na dopoledne příštího dne, kdy bývá nejvíce infarktů.
Pavel Vajčner, ředitel Znovínu Znojmo:
Především při slavnostních příležitostech, je to totiž má nejoblíbenější odrůda. Na Znojemsku má navíc typický muškatel, což je muškátově kouřové aroma. A právě to mi velmi imponuje.
Veltlínské zelené pochází z rakouských vinic
Odrůda révy vinné Veltlínké zelené je typickou středoevropskou odrůdou, která je nejvíce rozšířena ve vinicích Dolního Rakouska, Moravy, Slovenska a Maďarska.
Révy je šedohnědé, výrazně poseté tmavými tečkami. Vrcholky letorostů jsou bílé plstnaté, a proto má i rakouské synonymum Weissgipfler.
Odrůda byla zastoupena v rakouských vinicích od nepaměti, ale většího rozšíření doznala teprve v 19. století pro dobrou plodnost a pro oblibu nenáročného, pitelného vína, vhodného pro výčep pod víchou, ke svačinám, k domácí stravě a k uzeninám. Veltlínské zelené dává velmi dobrá vína v nejrůznějších kategoriích, počínaje stolním vínem a konče různými stupni vín přívlastkových.
Lehké typy jsou surovinou pro vína šumivá, plnější vína této odrůdy se užívají do směsí vín známkových a z nejvyzrálejších hroznů se dají vyrobit znamenitá vína odrůdová. Hodí se k tomu, aby doprovázelo nejrůznější pokrmy v závislosti na různém charakteru vína.
VILÉM KRAUS, autor je spolupracovníkem redakce
Zera a.s. Ratíškovice, 1997 plněno 99 suché, 60 Kč |
Agrosovín a.s. Boršice, 1996 lahvováno 1998 suché, 76 Kč |
Révovín Velké Bílovice, 1996 plněno 98 suché, 57 Kč |
ZD Sedlec u Mikulova, 1996 suché, 119 Kč |
Znovín Znojmo - plněno 1998 suché, 43 Kč |
Vinium, a.s. Velké Pavlovice, 1997 suché, 48 Kč |
Modrý sklep Agrodružsto Nový Šaldorf, 1996 suché, 55 Kč |
Valtické zámecké, plněno 1998 suché, 52 Kč |
Templářské sklepy Čejkovice, plněno 1998 polosuché, 54 Kč |
Víno Mikulov, bez označení ročníku, suché, 51,90 Kč |
Bohemia Vinum, 1996 suché, 85 Kč |
Vinopol Velké Bílovice, plněné 1998 suché, 56 Kč |
Chateau Sovín, 1996 suché, 89 Kč |
Movino Veĺký Krtíš, 1996 polosuché, 55 Kč |
Zdeněk Forman Nové Bránice, 1996 plněno 98 suché, 64 Kč |
Josef Líbal Horní Dunajovice, plněno 1998, 74 Kč |
Vilém Kraus, pedagog Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Lednici na Moravě |
Helena Valentová, vedoucí senzorické laboratoře VŠCHT Praha |
Miloš Michlovský, vinař, Rakvice |
Ladislav Musil, vinař, Dolní Kounice |
Milan Šamánek, vědecký pracovník kardiocentra Fakultní nemocnice Motol v Praze |
Pavel Vajčner, ředitel Znovínu Znojmo |