Když si párek koupíme u obslužného pultu na váhu, dozvíme se jen, jak se jmenuje a kolik stojí. Kdo ho vyrobil, jaké je jeho složení, kolik je v něm masa? To všem nám zůstává utajeno. Od 1. ledna 2015 by se to však mělo změnit.
Potraviny balené, zabalené a nebalené Nová pravidla pro označování potravin totiž pamatují nejen na ty balené, ale i na ty nebalené a zabalené. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Jaké údaje musí být u nebalených potravinPřímo u výrobku (na cenovce) |
Balené potraviny zabalil výrobce, nebalené dostanou obal až po zvážení a zabalené jsou v obalu, který ale nepořídil výrobce, nýbrž obchod. Že to není úplně jasné? Pojďme si to názorně ukázat třeba na sýru. Balený sýr je v pestrém obalu, který mu dal výrobce, a vybíráte si ho v samoobslužném pultu.
Nebalený sýr leží nakrájený na tácku v obslužném pultu mezi mnoha dalšími podobnými sýry. Teprve když si očima vyberete ten správný, prodavač přímo před vámi naváží požadované množství, zabalí do papíru a přelepí etiketou, která mu „vyjede“ z váhy. Zatím je na ní název, cena a datum spotřeby.
Zabalený sýr nebalil výrobce, nýbrž hypermarket. Někdo v zázemí obchodu předem naporcoval bochník sýra na plátky, které zabalil do potravinářské folie a opatřil jednoduchou etiketou (údajně abychom se nemuseli u pultu zdržovat čekáním). Většinou je na ní i složení, ale místo výrobce je uveden řetězec, v němž se nacházíte. Jak to bude nově?
Protože tvůrci nových předpisů chtěli, aby spotřebitelé měli ještě před rozhodnutím o koupi všechny potřebné informace, zavedli pro obchodníky novou povinnost.
SERIÁL: Nové značení potravinTřetí díl seriálu o alergenech čtěte na iDNES.cz už zítra. 1. díl „Skončilo bleší písmo“ čtěte ZDE |
U zabaleného sýru si zákazník musí na etiketě přečíst všechny údaje stejně jako u toho baleného z výroby. Tedy jméno firmy, která ho skutečně vyrobila, nikoliv jen název řetězce, složení, alergeny a datum použitelnosti. U nebalených by se je měl dozvědět také, ale trochu jinak. Přímo u sýra, tedy v zápichu s cenovkou, bude uveden výrobce. Ten skutečný, který potravinu vyrobil, nikoliv jen naporcoval. Někde poblíž musí být uvedeny alergeny a datum spotřeby a složení by se měl zákazník dozvědět na vyžádání.
Jakým způsobem se s těmito pravidly vypořádají obchody, záleží na nich. Někde to vyřeší katalogy se zalaminovými kompletními údaji ke každému výrobku, jinde třeba elektronický pultík. Podstatné je, že zákazník musí všechny tyto informace dostat, pokud o ně bude mít zájem.
Text vznikl ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR.
13. prosince 2014 |