Zmrzlina v paragrafech

smetanový - pouze z mléčného tuku (nejméně 8 %)mléčný - nejméně 2,5 % mléčného tuku, může být i jogurtový nebo tvarohový
s rostlinným tukem - místo mléčného tuku se používá tuk rostlinný (5 %)
vodový - neobsahuje žádný tuk
ovocný - vyrábí se z vody a ovoce, ovocné složky musí být nejméně 10 %
sorbet - ovocné složky musí být nejméně 15 %

Mražený krém, který byl ochucen pouze aromatizující látkou, se musí nazývat "s příchutí".
pouze z mléčného tuku (nejméně 8 %)mléčný - nejméně 2,5 % mléčného tuku, může být i jogurtový nebo tvarohový
s rostlinným tukem - místo mléčného tuku se používá tuk rostlinný (5 %)
vodový - neobsahuje žádný tuk
ovocný - vyrábí se z vody a ovoce, ovocné složky musí být nejméně 10 %
sorbet - ovocné složky musí být nejméně 15 %

Mražený krém, který byl ochucen pouze aromatizující látkou, se musí nazývat "s příchutí". Malinová zmrzlina musí být tedy ze skutečných malin, pokud je místo malin použito malinové aroma, je to zmrzlina s malinovou příchutí. Výjimka z tohoto pravidla je u vanilkového ochucení. I když mražený krém obsahuje jen aroma, může se nazývat "vanilkový".


Témata: Test iDNES.cz